شرکت هلدینگ چیست؟
در جوامعی که سرمایهگذاری نقش حیاتی در اقتصاد بازی میکند، سرمایهگذاران نمیتوانند فعالیتهای خود را صرفاً در زمینه های خاصی محدود کنند. لذا به دلیل گسترش دامنه فعالیت ها و با نگرش تخصصی و حرفهای، این فعالیتها را در قالب شرکت های متعدد تفکیک می نمایند و در تلاش برای حداکثر کردن سود از طریق انجام کلیه فعالیتها در چارچوب گروه و در زنجیره فعالیتهای مکمل یکدیگر در قالب شرکت های تخصصی سرمایهگذاری عمل می کنند.یک شرکت مادر تخصصی (هولدینگ یا دارنده حق کنترل) بیشتر نقش ستادی ایفاء می کند. به عبارت دیگر، شرکت های مادر به کنترل و اداره سرمایه گذاری ها و سیاستگذاری برای شرکت های زیرمجموعه میپردازند. در شرکتهای مادر تخصصی، هدف از سرمایهگذاری، افزایش ثروت سرمایه گذار از طریق کسب سود و بالا بردن ارزش سرمایه می باشد. از این رو در جوامع امروزی، چاره ای جز گسترش و توسعه فعالیتها و تخصصی شدن آنها وجود ندارد و به منظور تخصصی کردن و گسترش فعالیت هاباید از طریق ترکیب شرکتها و مدیریت عالی آنها اقدام نمایند.شرکت ها به منظور سازگاری با تغییرات محیط پیرامون خود مدام در حال تغییر و تحول و تکاملاند. تنها کارآمدترین سازمانها در بازار رقابتی بقا می یابند. به طور مشخص، در فرایند تکامل سازمانها، تغییر در مدیریت و ساختار سازمانی کلید اصلی تحول به شمار میرود. همزمان با رشد یک شرکت، ساختار سازمانی آن نیز، به منظور پاسخگویی به مسئولیت های روزافزون مدیران باید متحول گردد.
شرکت هلدینگ چیست؟
طبق یک تعریف کلی،شرکت هلدینگ،شرکتی است که در آن هیچ گونه عملیات،فعالیت یا هر کسب و کار فعال دیگری انجام نمی شود و این شرکت صرفاً مالک دارایی هایی است.این دارایی ها می توانند شامل سهام سایر شرکت ها،شرکت های با مسئولیت محدود،مشارکت های محدود،صندوق های سرمایه گذاری،صندوق های پوشش دهنده ی ریسک،سهام عادی،اوراق قرضه،املاک و مستغلات،مالکیت معنوی،برندها،اختراعات،علائم تجاری،حق کپی رایت وتقریباً هر چیز ارزشمند دیگری باشد.
شرکت های هلدینگ چه تفاوتی با سایر شرکت ها دارند؟
شاید نام شرکت های هلدینگ را در خبرها شنیده باشید یا وقتی برای نخستین بار اقدام به سرمایه گذاری کردید،با مفهومی با عنوان شرکت ها هلدینگ مواجه شده باشید.جالب است بدانید که بسیاری از موفق ترین شرکت ها در جهان،شرکت های هلدینگ هستند و این شرکت ها،نقش بسیار مهمی در اقتصاد جهان امروز ایفا می کنند.
مزیت شرکت های هلدینگ
هلدینگ بودن هم خوب است هم بد است.هلدینگ ها از طریق کنترل شرکت های خود می توانند به هم افزایی و سود بیشتر برسند اما در عوض هزینه سربار ان ها به مراتب بیشتر است چون مدیریت شرکت های تابعه چندان هم ارزان نیست.
انواع شرکت های هلدینگ
در مجموع چهار نوع شرکت هلدینگ وجود دارد:
هلدینگ هایی که از یک شرکت بزرگ ایجاد شده اند مانند هلدینگ ایران خودرو.
هلدینگ های محصولی یعنی همه شرکت های آن یک یک نوع محصول تولید می کنند.
هلدینگ های زنجیره تأمین یعنی همه شرکت های آن در راستای نیل به یک هدف مشترک فعالیت های گوناگون دارند مانند هلدینگ های نفتی از عملیات اکتشاف تا پخش.
هلدینگ مختلط یعنی از شرکت هایی با فعالیت های مختلف ایجاد شده است.
ویژگی های شرکت هلدینگ
شرکت های هلدینگ،به دو دسته کلی از نظر مشخصات کلی تقسیم می شوند:
نوع اول از هلدینگ ها، شرکت های سهامی هستند که علاوه بر عملیات بازرگانی،بخشی از سرمایه خود را صرف خرید سهام در شرکت های دیگر می نمایند و به آنها شرکت کنترل کننده می گویند.
نوع دوم از هلدینگ ها،شرکت های سهامی هستند که تمام سرمایه خود را صرف خرید سهام در شرکت های دیگر می نمایند و فعالیت بازرگانی ندارند و به آنها شرکت دارنده می گویند.
شرکت هلدینگ چگونه شرکت های تابعه خود را کنترل می کند؟
کنترل از طریق مالکیت محدود
از طریق تعیین هیئتمدیره برای شرکت تابعه
تعیین بودجه برای شرکتهای تابعه
بهصورت مالی تلفیقی
مزایا و معایب شرکتهای هلدینگ
از مزایای شرکتهای هلدینگ میتوان به کاهش ریسک، کنترل کردن با مالکیت محدود و تفکیک حقوقی اشاره کرد. همچنین به طور مفصلتر میتوان به بهرهمند شدن از معافیتهای مالیاتی، حفظ کردن شخصیت حقوقی شرکتهای زیر مجموعه، حذف عملیات انتقال عنوان مالکیت املاک که بسیار پر هزینه میباشد، در صورت نداشتن سود کافی برخی از عملیات میتوان شرکت مربوطه را منحل کرد و همچنین چون هر کدام از شرکتهای زیر مجموعه شخصیت حقوقی مستقلی دارند میتوان به راحتی در کشورهای دیگر قوانین مختلفی اعمال کرد.
از معایب شرکت هلدینگ میتوان به افزایش نسبی مالیات و سهولت منحل شدن اجباری شرکتهای زیر مجموعه اشاره کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مشاوره کسب و کارخود از مشاورین مرکز مشاوره آمایش سلامت سرزمین کمک بگیرید.
مطالب مرتبط:
- بوم مدل کسب و کار چیست؟
- طرح توجیهی چیست؟
- سرمایه گذاری چیست؟وآشنایی کامل با مفهوم آن
- کسب وکار و انواع آن
- جذب سرمایه برای کسب و کارها
- امکان سنجی طرح ها
- طرح کسب و کار چیست؟
برچسب ها: استارت آپ ، آمایش سلامت سرزمین ، طرح توجیهی ، کسب و کار ، سرمایه گذاری ، استارتاپ ، طرح کسب و کار ، امکان سنجی طرح ها ، بیزینس پلن ، جذب سرمایه ، مشاوره کسب و کار رشت ، مرکز آمایش سلامت سرزمین ، استارتاپ رشت ، سرمایه گذاری رشت ، مرکز مشاوره در رشت ، توسعه کسب و کار ، مرکز مشاوره کسب و کار در گیلان ، شرکت هلدینگ