- ارسال شده در ۱۴۰۰ شهریور ۲۷ ساعت ۲۰:۰۳
- توسط کارشناس
- ۰ نظر
- در بازار سرمایه » بورس
سرمایه گذاری چیست؟وآشنایی کامل با مفهوم آن
سرمایه گذاری چیست؟
سرمایه گذاری میتواند دامنه وسیعی از فعالیتها را شامل شود که سرمایه گذاری شامل گواهی سپرده، اوراق قرضه، سهام عادی یا صندوقهای مشترک سرمایه گذاری است.کسانی که به صورت حرفه ای به سرمایه گذاری میپردازند از داراییهای دیگری، از قبیل گواهی خرید، برگ اختیار خرید و فروش سهام و داراییهای مشهود مانند طلا و اشیاء قیمتی برای انجام سرمایه گذاری نیز استفاده میکنند.سرمایه گذاری میتواند دارای درجات مختلف ریسکپذیری باشد و هر فردی، خواه شخصی با تحصیلات دانشگاهی و خواه یک شهروند عادی، میتواند با توجه به شرایط خود از تصمیمات سرمایه گذاری استفاده کند.
ماهیت سرمایه گذاری چیست؟
سرمایه گذاری عبارت است از تبدیل وجوه مالی به یک یا چند نوع دارایی که برای مدتی در زمان آتی نگهداری خواهد شد.بنابراین مستلزم مدیریت ثروت سرمایه گذاران است. این ثروت شامل مجموع درآمد فعلی و ارزش فعلی درآمدهای آتی است؛ بنابراین ارزش فعلی و مفهوم بهره مرکب میتواند نقش مهمی را در این فرایند داشته باشد.هدف سرمایه گذاران معمولا، رشد و توسعه سرمایه خود و بهره مندی از منافع آن در آینده هست. آن ها معمولا ممکن است سرمایه خود را به مدت طولانی و طی سالها و دههها نگه داشته و از سود دهی آن بهره ببرند. البته سرمایه گذاری در بخشهای مختلف دارای تعابیر مختلفی است.
برای مثال، در اقتصاد شرکت ها، شامل ایجاد و تامین سرمایه اولیه و یا افزایش سرمایه در شرکتها است که در انتظار پیشرفت کسب و کار و سود بیشتر است. هر چقدر سرمایه یک شرکت بیشتر باشد، بهتر میتوان به سود و درآمد بیشتری دست پیدا کرد.
مفهوم سرمایه گذاری به دودسته تقسیم می شود:
سرمایه گذاری در علم اقتصاد:سرمایهگذاری یعنیخرید کالایی که در حال حاضر مصرف نمیشود اما در آینده فرد به آن نیاز پیدا خواهد کرد و آن کالا برای او سودآور خواهد بود.
سرمایه گذاری در علم مالی:سرمایهگذاری به این معنی است که فرد یک دارایی مالی نظیر سهام را میخرد و پیشبینی میکند که آن دارایی مالی در آینده سودآور خواهد بود و قیمتش افزایش خواهد یافت، لذا با فروش به قیمت بالاتر سود خوبی به دست خواهد آورد.
تفاوت سرمایه و سرمایه گذاری
کلیه منابع مالی و پولی و منابع قابل تبدیل به پول، سرمایه خوانده میشود. جوامع و شرکتهایی که معمولا دارای سرمایه بیشتری هستند، نسبت به رقبای خود که سرمایه کمتری دارند، عملکرد و فعالیت بهتری دارند.سرمایه میتواند هم نقدی باشد هم غیر نقدی. سرمایه نقدی همان پول نقد است و سرمایه غیر نقدی شامل انواع داراییها میشود که افراد در اختیار دارند. البته سرمایه با پول متفاوت است و فرق دارد.پول فقط نقدینگی هست که همیشه در دسترس است و قابل تبادل سریع هست. اما سرمایه دارای مدت زمان و طول عمر زیادتری بوده و به منظور ایجاد ثروت در سرمایه گذاری، استفاده میشود.به عنوان مثال: برندها، نرم افزارها و…که از طریق آنها میتوان ثروت ایجاد کرد، نوعی سرمایه محسوب میشوند.
انواع روش های سرمایه گذاری
سرمایه گذاری بر حسب موضوع به دو دسته واقعی و مالی تقسیم میشود. دسته واقعی نوعی است که فرد با فدا کردن ارزشی در زمان حاضر، نوعی دارایی واقعی به دست میآورد. درواقع موضوع سرمایه گذاری، دارایی واقعی است.خرید ملک یا آپارتمان، نمونهای از آن است. در دسته مالی، فرد در ازای فدا کردن ارزش حاضر، نوعی دارایی مالی که نتیجه آن معمولاً جریانی از وجوه نقد است به دست میآورد.سرمایه گذاری در اوراق بهادار مثل سهام عادی یا اوراق مشارکت که فرد در ازای پرداخت پول، محق به دریافت جریانی از وجوه نقد به شکل سود میشود، سرمایه گذاری مالی محسوب میشود.
املاک و مستغلات:خرید خانه،آپارتمان،زمین و...به منظور کسب درآمد یاافزایش سرمایه می تواند یک نوع سرمایه گذاری واقعی محسوب شود.این درآمد می تواند از اجاره آن ملک یا فروش به قیمتی بالاتراز نرخ خرید انجام شود.
کالاهای فیزیکی:خرید طلا، نقره، جواهرات و هر نوع کالای ارزشی که قابلیت خرید و فروش مجدد داشته باشد میتواند یک نوع سرمایه گذاری واقعی محسوب شود.
سهام: خرید سهام شرکتها در بازار بورس اوراق بهادار به منظور کسب درآمد و افزایش سرمایه یک سرمایه گذاری مالی محسوب میشود. ریسک سرمایه گذاری در بازار بورس بسیار بالاست و کسانی که دانش آن را در این بازار را دارند میتوانند با مدیریت ریسک در این بازار فعالیت کنند و بازدهی بیشتری نسبت به سایر داراییها به دست آورند.
اوراق بدهی:اوراق بدهی جهت تامین بودجه مالی لازم برای پیادهسازی طرحهای شرکتها و نهادهای کشور است. و به طور معمول توسط دولت منتشر و ضمانت میشودوازآنجایی که پرداخت اصل و فرع این اوراق توسط دولت تعهد میشود، جزء اوراق کم ریسک شمرده میشوند.اوراق بدهی مشخصات مشترکی ازجمله تاریخ سررسید، ارزش اسمی، نرخ سود اسمی و قیمت فروش دارند. اوراق مشارکت و صکوک دو نوع عمده از اوراق بدهی موجود در بازار محسوب میشوند.
سپرده بانکی: یکی از سرمایه گذاریهای کم ریسک سپردههای بانکی مدت دار است که توسط بانکها ارائه میشود و در حسابهای مختلف در بازههای زمانی متفاوت میتواند نرخ سود مختلفی داشته باشد. این سرمایه گذاری با توجه به ریسک کم آن بازدهی پایینتری نسبت به سایر گزینههای موجود در بازار خواهد بود.
صندوق های سرمایه گذاری: صندوق سرمایه گذاری یکی از روشهای سرمایه گذاری در بازار سرمایه است. صندوقها نهادهای واسطه مالی هستند که وجوه مردم را جمع آوری کرده و در اوراق بهادار سرمایه گذاری کرده و افراد را از سود حاصل منتفع میکنند.
صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت:این صندوقها با ترکیب داراییهای مالی مختلف مانند اوراق مشارکت، سپردههای بانکی، اوراق خزانه و … جزء سرمایه گذاریهای کم ریسک محسوب میشوند و دارای ضامن نقد شوندگی و پرداخت سود میباشند که در بازه زمانی معین به سرمایهگذاران سود صندوق را پرداخت مینمایند.
صندوق سرمایه گذاری در سهام: این صندوقها درصد مشخصی از ترکیب دارایی خود را به سهام شرکتهای بورسی و مابقی را به اوراق مشارکت اختصاص میدهند، بنابراین ریسک بالاتری به نسبت صندوقهای درآمد ثابت دارد و همچنین احتمال بازدهی بیشتر نیز وجود دارد.
صندوق سرمایه گذاری مختلط: این نوع صندوقها در ترکیب دارایی خود از سهام و اوراق با درآمد ثابت به نسبت تقریباً مساوی سرمایهگذاری میکنند. نسبت دارایی سهام و اوراق با درآمد ثابت صندوقهای مختلط ممکن است در طول زمان تغییر یابد.عمدتاً این نسبت حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۶۰ درصد سهام است و مابقی شامل اوراق با درآمد ثابت است. ریسک این نوع صندوقها از صندوقهای سهامی کمتر و بازدهی بالاتری نسبت به صندوقهای درآمد ثابت خواهند داشت.
صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF): این صندوقها داراییهای متنوعی از سهام و اوراق بهادار دارند و مانند سهام در بورس معامله میشوند. برخلاف صندوقهای سرمایهگذاری مشترک که NAV هر واحد در پایان روز محاسبه و مبنای خرید و فروش قرار میگیرد، ETF را میتوان همانند سهام در طول یک روز معاملاتی معامله کرد.
مزایای سرمایه گذاری در بورس از دید کلان
مزایای بازار بورس برای سرمایه گذاران در این بازار، باید گفت که این بازار از دید کلان نیز مزایای بسیار زیادی برای کشور دارد. بورس به عنوان یک محل برای انباشت سرمایه و به کار گیری آن در رشد صنعت محسوب میشود. به عبارتی جمعآوری سرمایههای خرد و انباشت آن به عنوان یک سرمایهی عظیم و به کارگیری آن در تولید و صنعت میتواند نقش به سزایی در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور داشته باشد. با بهکارگیری سرمایههای کمحجم و راکد و سرمایهگذاری در شرکتها، زمینه رشد اقتصادی فراهم میشود.مهار تورم یکی دیگر از کاربردهای مهم بورس در بازار کشور است. در حقیقت با جاری شدن سیل نقدینگی موجود به سمت بازار بورس و به تبع آن صنعت کشور، این نقدینگی نه تنها موجب افزایش تورم نمیشود بلکه باعث پیشرفت تولید و صنعت کشور نیز خواهد شد. با هدایت مناسب سرمایه گذاران به سمت سرمایه گذاری شرکتهای توسعه محور، توزیع ثروت و تعادل اقتصادی افزایش مییابد. علاوه بر این با واگذاری بسیاری از شرکتها به مردم زمینه برای خصوصی سازی فراهم میآید. توزیع عادلانهی ثروت که در نتیجهی سرمایه گذاری در بورس امکان پذیر است را نیز میتوان یکی دیگر از مزیتهای کلان بورس در سطح جامعه در نظر گرفت. با وجود بازار سرمایه محدودیتهایی که برای سرمایه گذاری در دیگر بازارهای سرمایه گذاری برای مردم وجود دارد از میان خواهد رفت و امکان سرمایه گذاری برای آحاد اقشار جامعه وجود خواهد داشت.
پنج مزیت سرمایه گذاری در بورس
سرمایه گذاری در بورس مانند هر یک از روشهای بازدهی سرمایه میتواند مثبت و مؤثر باشد. زمانی که انواع مختلف استراتژیهای سرمایه گذاری بلند مدت را با یکدیگر مقایسه میکنید، تعداد معدودی از گزینهها وجود دارد که بتواند با بازده حاصل از سهام مطابقت داشته باشد.حتی املاک و مستغلات نیز بازدهی مشابهی با نرخ سود سهام ندارند. همراه با پتانسیل برای درآمد بیشتر، خطر نیروهای بازار پویا وجود دارد که میتواند باعث نوسانات چشمگیر قیمت سهام شود. سرمایه گذاران بالقوه بازار سهام باید همیشه توجه داشته باشند که بازدهی تضمینی برای سرمایه گذاری آنها وجود ندارد.
از اقتصاد در حال رشد بهره میبرد: با رشد اقتصاد، درآمد شرکتها نیز رشد میکند. این به این دلیل است که رشد اقتصادی باعث ایجاد شغل، ایجاد درآمد و ایجاد فروش میشود. هر چقدر که حقوق و دستمزد بیشتر باشد، تقاضای مصرف کننده بیشتر میشود و این امر درآمد بیشتری را به صندوقهای نقدی شرکتها وارد میکند.
بهترین راه برای پیشی گرفتن از تورم:ارزش متوسط رشد سهام در بورس به صورت سالانه با در نظر داشتن تورم و هر یک از شرایط اقتصادی تاثیرگذار بر سرمایه، به صورت متوسط سالانه ۱۰ درصد است. مقایسه این نرخ با نرخ تورم سالانه میتواند بهترین نتیجه ممکن را به نمایش بگذارد. بنابراین امکان خرید سهام و نگهداری ان حتی در صورت افت ارزش سهم وجود دارد.
خرید سهام در بورس بسیار آسان است: خرید سهام شرکتها در بازار بورس به سادگی اتفاق می افتد. میتوانید از طریق کارگزار، برنامه ریز مالی یا بهصورت آنلاین خریداری کنید. پس از ایجاد حساب کاربری، میتوانید سهام را در عرض چند دقیقه خریداری کنید. برخی از کارگزاران آنلاین شما امکان خرید و فروش سهام بدون پورسانت را نیز میدهند.
از دو طریق کسب درآمد میکنید: بیشتر سرمایه گذاران قصد خرید سهام با قیمت کم و سپس فروش آن به بالاترین قیمت ممکن را دارند. آنها در شرکتهای با سوددهی سریع سرمایه گذاری میکنند که از ارزش بالایی برخوردار هستند.گروه اول امیدوارند که از روند کوتاه مدت استفاده کنند، در حالی که گروه دوم انتظار دارند با گذشت زمان شاهد رشد درآمد و قیمت سهام شرکت باشند. هر دو اعتقاد دارند مهارتهای جمع آوری سهام باعث میشود از بازار بهتر عمل کنند.سایر سرمایه گذاران جریان نقدی منظم را ترجیح میدهند. آنها سهام شرکتهایی را که سود سهام میپردازند خریداری میکنند. انتخاب شرکتهایی با سود و رشد متوسط، ترجیح بسیاری از سرمایه گذاران بازارهای بورس است.
فروش آسان است: بازار سهام به شما امکان میدهد سهام خود را در هر زمان که صلاح میبینید، بفروشید. اقتصاددانان از اصطلاح "نقدینگی" استفاده میکنند به این معنی که شما میتوانید سهام خود را به سرعت و با هزینه معامله کم به پول نقد تبدیل کنید. اما ممکن است با خطر "ضرر کردن" مواجه شوید.
پنج نمونه از معایب سرمایه گذاری در بورس:
شما میتوانید کل سرمایه خود را از دست بدهید. اگر شرکتی عملکرد ضعیفی داشته باشد، سرمایه گذاران با کاهش شدید قیمت سهام، مجبور به فروش سهم میشوند. هنگام فروش، سرمایه اولیه خود را از دست خواهید داد.
اگر توانایی از دست دادن سرمایه اولیه خود را ندارید، پس باید اوراق قرضه بخرید.
اگر در از دست دادن سهام خود ضرر کنید، مالیات بر درآمد عاید شما میشود. در صورت درآمدزایی نیز باید مالیات بر سود سرمایه را پرداخت کنید.
ثانیه به ثانیه قیمت سهام بالا و پایین میرود. برخی از افراد به دلایل مختلف تصمیم به خرید بیش از حد سهام در این نوسانات میکنند. از روی حرص و طمع، کم فروشی میکنند. بهترین کار این است که دائماً به نوسانات قیمت سهام نگاه نکنید، فقط مطمئن شوید که به طور منظم این کار را انجام میدهید.
سرمایه گذاران نهادی و تجار حرفهای وقت و دانش بیشتری برای سرمایه گذاری دارند.آنها همچنین ابزارهای پیچیده تجارت،مدلهای مالی و سیستمهای رایانهای را در اختیار دارند.
متنوع سازی در خرید سهام را در نظر بگیرید تا شاهد ریسک سرمایه گذاری کمتر شود. اگر سهام را به تنهایی خریداری میکنید، باید در مورد هر شرکت تحقیق کنید تا قبل از خرید سهام آن، میزان سودآوری آن را تعیین کنید. شما باید یاد بگیرید که چگونه صورتهای مالی و گزارشهای سالانه را بخوانید و تحولات شرکت خود را در اخبار دنبال کنید.
مهم ترین مزایا سرمایه گذاری در بورس چیست؟
شما نیازی به نبوغ ندارید: نکته مثبت دیگر برای سرمایه گذاری در بورس این است که برای موفقیت در انجام این کار نیازی به مدرک تخصصی ندارید. شما میتوانید مدت زمان زیادی را صرف تبدیل شدن به یک متخصص بورس و تحلیلگر عالی سهام کنید، اما در عوض فقط میتوانید صندوقهای شاخص، با کارایی کم و گسترده در بازار سهام را انتخاب کنید.
سهام متناسب با همه ما وجود دارد:نکته مثبت دیگر سهام این است که تعداد زیادی سهام مختلف وجود دارد که به انواع مختلفی از شرکتها گره خورده است. همچنین میتوانید بر روی طیف گستردهای از صنایع، از مشاغل مالی گرفته تا متخصصان نرم افزار تا شرکتهای انرژی، تمرکز کنید.
میتوانید با پول خیلی کم شروع کنید:همچنین برای ثروتمند شدن از طریق سهام نیازی به سرمایه کلان ندارید. شما میتوانید با صرفه جویی در هزینههای خود در طی چند ماه شروع کنید. این کار را با گذشت زمان ادامه دهید و اندازه سرمایه گذاریهای خود را هر طور که میتوانید افزایش دهید و در حالت ایده آل، باید رشد داراییهای خود را ببینید. اگر منابع شما در حال حاضر بسیار ناچیز هستند، به دنبال خرید کسری سهام باشید.
مطالب مرتبط:
- سرمایهگذاری در استارتاپها بیمه میشود
- چرا صندوق نوآوری به سمت مدل همسرمایهگذاری در ایران رفتهاست؟
- فرابورس مجوز سندباکس بازار سرمایه را اخذ کرد
- چالش استارتاپ ها از جذب سرمایه تا عرضه اولیه سهام
برچسب ها: بورس ، سرمایه گذاری ، سازمان بورس و اوراق بهادار ، صندوق سرمایه گذاری جسورانه ، بازار سرمایه