- ارسال شده در ۱۴۰۰ آبان ۲۲ ساعت ۱۰:۲۱
- توسط کارشناس
- ۰ نظر
- در بازار سرمایه
سهام دلاری و سهام غیردلاری چیست؟
شرکت هایی هستند که مواد اولیه آنها کاملاً در داخل کشور وجود دارد یا تولید می شود و فروش آنها در خارج از کشور است و در واقع صادرات محور است،شرکتی که مواد اولیه آن به آسانی در داخل کشور به ریال و تومان تأمین می شود،هزینه های تولیداتش بسیار کم تر میشود و باعث می شود که سودآوری شرکت بیشتر شود.از یک طرف هزینه های شرکت پایین است از طرف دیگر فروش محصولات در کشورهای خارجی به دلار انجام می شود یعنی شرکت از دو طرف سود می کند.برای مثال صنایع پتروشیمی،پالایشگاهی،معادن،فلزات و ...جزو سهام های دلاری هستند.
سهام دلاری چیست؟
به سهام شرکتهای صادراتمحور، سهام دلاری گفته میشود. این شرکتها به ریال هزینه میکنند و درآمدشان به دلار است. چون محصولات آنها در داخل کشور تولید میشود، بنابراین هزینه آب، برق، دستمزد، مواد اولیه و... به ریال محاسبه میشود و معمولا پایین است. اما درآمدشان به دلار است، چون محصولات خود را به کشورهای خارجی میفروشند و در ازای آن معمولا دلار دریافت میکنند. پس اگر قیمت دلار افزایش یا کاهش یابد، میتواند بر قیمت سهام این شرکتها نیز تاثیر داشته باشد.
منظور از سهام دلاری چیست؟
در مواقعی که شرایط اقتصادی معمولا ارزش دلار نسبت به ریال افزایش پیدا میکند، در نتیجه دلار گران میشود. از آنجایی که درآمد این شرکتها به دلار است، نسبت به شرکتهایی که بازار هدفشان داخل کشور است، درآمد و سود بیشتری کسب میکنند. با افزایش درآمد، قیمت سهام شرکتهای دلاری نیز رشد بیشتری را تجربه خواهند کرد. علاوهبر شرکتهای صادراتمحور، هر شرکتی که بهنوعی با شرکتهای خارجی تعامل دارد و مواد اولیه یا محصولات نهایی را به خارج از کشور ارسال میکند، میتواند جزو سهمهای دلاری محسوب شود. صنایع معدنی، فلزی، پالایشی و پتروشیمی صادراتمحور هستند، بنابراین به سهام شرکتهای فعال در این صنایع سهام دلاری گفته میشود. شرکتهایی مثل پتروشیمی زاگرس، فولاد خوزستان، صنایع شیمیایی ایران، نفت و گاز پارسیان و... نمونهای از شرکتهای صادراتمحور هستند. در واقع تغییرات قیمت دلار باعث ایجاد تغییر در صورتهای مالی شرکتها میشود و در نتیجه بر سودآوری شرکتها تاثیر میگذارد.
سهام غیردلاری چیست؟
مواد اولیه این شرکتها از داخل کشور تامین میشود و همچنین، محصولات و خدماتشان را نیز در بازار داخل عرضه میکنند؛ بنابراین این شرکتها وابستگی مستقیمی با نرخ دلار ندارند. به بیان ساده، این شرکتها مواد اولیه را بر اساس ریال تهیه میکنند و محصولات خود را نیز عموما در بازار داخل بهفروش میرسانند؛ در نتیجه نوسانات نرخ ارز در فرآیندهای عملیاتی شرکت تاثیر چشمگیری ندارد. در مورد شرکتهای غیر دلاری توجه داشته باشید که برخی از این شرکتها بهدلیل محدودیتهای داخلی، مجبور به تامین بخشی از مواد اولیه یا تجهیزات تولیدی خود از خارج کشور هستند و این هزینهها را باید به دلار پرداخت کنند؛ هر چقدر مقدار این هزینههای دلاری بیشتر شود، تاثیرپذیری شرکت از نرخ ارز افزایش مییابد در این حالت رشد قیمت دلار، تاثیر منفی دارد و کاهش قیمت ارز، تاثیر مثبت میگذارد نمونه ای از این شرکت ها می توان صنایع غذایی، دامپروری، زراعی، دارویی، بانک و بیمه، خودرو و سیمان نام برد.
جمع بندی
سهام دلاری در شرایطی که انتظار رشد قیمت ارز را داریم و سهام ریالی برای وقتی که نرخ ارز کاهشی است گزینههای بهتری هستند. بنابراین بهتر است همیشه در چیدمان پرتفوی خود نگاهی به قیمت ارز و چشمانداز آن داشته باشیم. همچنین متنوعسازی پرتفوی با سهمهای ریالی و دلاری ریسک را کاهش میدهد و ما را از متضرر شدن در نوسانات قیمت مصون میدارد. بنابراین منطقی است که همیشه در پرتفوی خود ترکیبی از هر دو نوع سهم را داشته باشیم، ولی در شرایط به هر کدام از آنها وزن کمتر یا بیشتری بدهیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاورین مرکز آمایش سلامت سرزمین کمک بگیرید.
برچسب ها: بورس ، دکترکاربین ، سهام ، فرابورس ، مشاوره کسب و کار رشت ، مرکز آمایش سلامت سرزمین ، سهام دلاری ، سهام غیردلاری