- ارسال شده در ۱۳۹۸ اردیبهشت ۰۸ ساعت ۱۶:۴۴
- توسط کارشناس مرکز
- ۰ نظر
- در شتابدهنده » اشتغال و کارآفرینی، کسب و کار
سازمان بین المللی استانداردسازی ( ایزو )
Iso یک سازمان بین المللی است که درست همانند سایر سازمان های بین المللی وظایفی را بر عهده دارد که در سطح بین المللی و در همه کشور ها قابلیت اجرا و حمایت دارد. وظیفه سازمان ایزو ( iso) تدوین استاندارد های بین المللی با استناد به خواسته ها و شرایط قانونی همه کشور ها و به منظور یکپارچه سازی همه فرآیند ها و روال انجام کارها با هدف تسهیل در تولید و توسعه روز افزون تولیدات و خدمات در سایه حمایت از تولید کننده و مصرف کننده می باشد.
Iso یک سازمان بین المللی است که درست همانند سایر سازمان های بین المللی وظایفی را بر عهده دارد که در سطح بین المللی و در همه کشور ها قابلیت اجرا و حمایت دارد. وظیفه سازمان ایزو ( iso) تدوین استاندارد های بین المللی با استناد به خواسته ها و شرایط قانونی همه کشور ها و به منظور یکپارچه سازی همه فرآیند ها و روال انجام کارها با هدف تسهیل در تولید و توسعه روز افزون تولیدات و خدمات در سایه حمایت از تولید کننده و مصرف کننده می باشد.
Iso از کلمه ای در یونان به نام isos مشتق شده که به معنی برابری و یکسانی است و هدف اصلی یک استاندارد را در واقع بیان می کند. اما سازمان بین المللی استاندارد سازی به لاتین مخفف ایزو را نخواهد داشت در واقع عبارت International Organization for Standardization به مفهوم سازمان بین المللی استاندارد سازی بصورت مخفف می شودios که بنابراین iso مشتق این عبارت نیست.
سازمان بین المللی ایزو مجموعه ای از توسعه دهنده های ایزو را گرد هم در اورده که برخی بصورت اعضا اصلی ، برخی اعضا فرعی و قسمتی به عنوان اعضا جانبی در این سازمان مشارکت دارند. این سازمان در حال حاضر 147 عضو دارد که ایران و سازمان استاندارد ملی ایران یکی از این اعضا و از اعضا اصلی محسوب می شود.
اهمیت iso
ایزو همانگونه که اورده شد مختص سازمان بین المللی استاندارد سازی است. این سازمان هزاران استاندارد را در زمینه ها و موضوعات مختلف تدوین نموده و مورد تایید همه اعضا قرار گرفته است. هر شرکتی که از این علائم بر روی محصولات خود استفاده نماید در واقع تعهد خود به جامعه و مشتریان را اثبات و کیفیت و برتری محصولات خود را به رخ رقبا کشیده است.
هر یک از علامت های استاندارد بصورت کدی تعریف شده است که مرتبط با موضوعی می باشد. مثلا iso9001 به موضوع مدیریت کیفیت در یک شرکت اشاره دارد و یا iso 14001 تعهد شرکت به محیط زیست را ثایت می کند. Haccp نشان دهنده کیفیت مواد غذایی تولیدی یک شرکت و سلامت آنها است و هزاران تعریف دیگر که بسته به موضوع شرکت می تواند اتخاذ شود.
اینکه گفته می شود بسته به موضوع شرکت به این دلیل است که هر چند برخی از این استاندارد ها مانند iso9001 و یا iso 14001 و ohsas 18001 عمومیت دارند و نه تنها پایه بسیاری از استانداردهای ایزو دیگر هستند بلکه همه شرکت ها می توانند در راستای تعهدات خود اقدام به اخذ انها بکنند ولی برخی مانند استاندارد haccp تنها مختص تولید کننده های مواد غذایی است و یا استاندارد iso/ts16949 مختص شرکت های تولید کننده خودرو و یا مرتبط با خودرو می باشد.
شرکت هایی که می خواهند ایزو دریافت نمایند باید مطابق با دستورالعمل ها و آئین نامه های مرتبط با استاندارد مورد نظر فرآیند ها و اقداماتی را در شرکت انجام دهند و پس از آن با تایید کارشناسان یکی از سازمان های صادر کننده ایزو می توانند این گواهینامه ها را دریافت نمایند. از اقداماتی که باید شرکت ها برای دریافت استاندارد مورد نظر خود انجام دهند به عنوان مثال برای iso9001 سیستم مدیریت کیفیت به عنوان پایه همه استاندارد ها می تواند مراحل زیر را تشریح کرد.
البته این مراحل در همه استاندارد ها تقریبا مشابه می باشد ولی در اجرا تفاوت های ساختاری زیادی دارد که باید حتما بوسیله کارشناسان و متخصصین حوزه های حقوقی و مهندسی صنایع انجام شود. لذا برای پیاده سازی هر نوع استانداردی ابتدا با متخصصین موسسه حقوقی ویونا تماس بگیرید.
اقدامات مورد نیاز برای پیاده سازی استاندارد های ایزو با رویکرد مثالی به iso9001 سیستم مدیریت کیفیت:
- انتخاب مشاور و یا استخدام یک نفر متخصص در حوزه سیستم های مدیریت کیفیت
- عارضه یابی و شناخت مشکلات و خواسته های سازمان ، نقاط ضعف و قوت و فرصت ها و تهدید های سازمان
- تعیین چشم انداز شرکت
- تعیین رویکرد و استراتژی مورد نیاز برای شرکت
- تعیین خط مشی سازمان
- تعیین اهداف کلان، اهداف خرد و برنامه های عملیاتی شرکت
- مشخص کردن فرآیند های مورد نیاز برای شرکت
- انجام آموزش های ابتدایی برای مدیران ارشد، مدیران و مسئولین میانی شرکت و کارکنان خط تولید و مشتریان بصورت جداگانه و عمومی
- تعریف آئین نامه ها، دستورالعمل ها و روش های اجرایی مورد نیاز هر یک از فرآیند ها و تعریف فرم های مورد نظر بصورت جداگانه و آهسته آهسته
- آموزش انجام دستورالعمل ها و روش های اجرایی به واحد های درگیر در فرآیند
- اجرایی هر یک از دستورالعمل ها و فرآیند ها بصورت پایلوت و سپس رفع مشکلات و مغایرت ها
- تعریف اقدامات اصلاحی مورد نیاز در همه سطوح
- تعیین شاخص های سنجش و اندازه گیری هم برای اهداف و هم برای اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه صادر شده
- سنجش و اندازه گیری پیشرفت اهداف و برنامه های شرکت مطابق با استانداردها ی تعریف شده
- انجام ممیزی داخلی شرکت با ممیزان اموزش دیده داخلی و یا خارجی
- برگزاری جلسه بازنگری مدیریت با حضور مدیر عامل و نماینده مدیریت و طرح همه ورودی ها و خروجی ها و مشکلات موجود و انتخاب راه حل جدید
- انتخاب مشاور خارجی و یا مرجع صادر کننده ایزو
- ممیزی خارجی سیستم
- در صورت تایید صدور گواهینامه استاندارد مورد نظر
- در صورت عدم تایید اعلام مغایرت ها و تعریف اقدامات اصلاحی برای مرتفع شدن آنها و تعیین وقت جدید برای ممیزی بعدی خارجی
برخی از تعریف های iso برای پیاده سازی هر یک از استاندارد های iso :
کیفیت: خواص و ویژگی های یک محصول به اندازه ای که رضایت مشتری را به دنبال داشته باشد ومطابق با استانداردهای تعریف شده باشد
عرضه کننده: سازمان ارائه دهنده محصول و خدمت
مشتری: فرد و یا سازمان دریافت کننده خدمت و یا تولید. مشتری می تواند مشتری فرایند دیگر باشد یعنی یک فرایند را دریافت و اقداماتی را روی ان انجام و نهایتا دوباره به مشتری بعدی ارسال کند.
روش اجرایی: روشی که برای انجام یک کار دیده می شود و ممکن است چندین واحد را در بر داشته باشد
دستورالعمل : روش انجام یک کار که تنها مختص یک واحد کاری باشد.
عدم انطباق: برآورده نشدن یک الزام را عدم انطباق می نامند
اقدام اصلاحی: وقتی موضوعی در سازمان وجود داشته باشد که مطابق با خواسته شرکت نباشد باید با اقدامی اصلاح شود. در واقع حذف معلول که بواسطه تعریف یک اقدام به نام اقدام اصلاحی انجام می شود.
اقدام پیشگیرانه: اقدامی که از به وجود آمدن یک معلول بالقوه جلوگیری کند
دسته بندی استانداردهای ایزو
ایزوها هر کدام برای خود در دسته و یا خانواده ای قرار دارند. البته الزاما همه استاندارد های تعریف شده در این دسته ها جای نمی گیرند. مثلا خانواده iso9000 مرتبط با کیفیت محصولات هستند که معرف ترین و مرسوم ترین این استاندارد ها iso9001 مدیریت کنترل کیفیت می باشد و یا خانواده iso 14000 مربوط به محیط زیست هستند. این نوع ایزوها دارای زیر مجموعه هایی هستند که به انها دسته یک ایزو می گویند.
چرا باید iso دریافت کرد؟
شرکت ها و موسساتی که اقدام به اخذ ایزو می کنند خود را به جامعه و مشتریان متعهد می دانند و در تلاش هستند تا محصول و خدمتی را ارائه نمایند که منطبق با خواسته مشتریان و خود سازمان و بخصوص متناسب با شرایط بین المللی استاندارد باشد. این شرکت ها موارد زیر را به مشتریان خود تعهد و اثبات می کنند:
- بررسی همه جانبه تولیدات و محصولات خود بر اساس اهداف و برنامه های مشخص و سیستماتیک
- شفافیت در تولیدات و خدمات با تعیین شاخص های موثر و مشخص
- جلوگیری از دوباره کاری به دلیل اینکه فرآیند های تعریف شده و راه های مشخص تعریف شده دارند
- تعهد در کاهش هزینه های تولید
- اعتماد و اطمینان داخلی سیستم و شروح وظایف و مسئولیت های داخلی مشخص
- تعهد به مدیران شرکت ها و مشتریان خارجی دیگر
- تعهد به مصرف کننده و تامین خواسته های انها با اندازه گیری رضایت مشتریان بصورت مرتب و برنامه ریزی شده
- ایجاد توان رقابتی بالا با سایر رقبا ودر راستای تعالی و توسعه تولیدات و خدمات ملی
تفاوتی ندارد شما به دنبال کدام یک از استاندارد های ایزو باشید. وقتی شرکت شما از استانداردهای مشخص و تعریف شده سازمان بین المللی استاندارد بهره مند باشد بزرگترین تعهد را به جامعه و مشتریان خود داده اید. مشتریان با دیدن نشان های استاندارد بین المللی بر روی محصولات و خدمات شما به کیفیت و تعهد شما واقف می شوند.
بنابر این شما باید بهترین مشاورین و متخصصین را برای دریافت این استانداردهای بین المللی بصورت واقعی داشته باشید. از این رو ما در مجموعه مرکز مشاوره آمایش سلامت سرزمین بهترین و برترین مدیران و متخصصین پیاده سازی استاندارد های بین المللی ایزو را گرد هم جمع کرده ایم تا خدمات متناسب با سازمان بین المللی استاندارد را بصورت بومی و داخلی برای شما ارزانی داشته باشیم.
شایان ذکر است اولین جلسه مشاوره رایگان می باشد
مطالب مرتبط:
- اشتغال پایدار با تکیه بر کسب و کارهای مزیت دار
- رسته های اولویت دار استان گیلان مبتنی بر مطالعات دینامیک اشتغال
برچسب ها: استانداردسازی ، ایزو