- ارسال شده در ۱۴۰۰ شهریور ۲۹ ساعت ۱۰:۱۵
- توسط کارشناس
- ۰ نظر
- در استان گیلان » تعاون، کار و رفاه اجتماعی
تأمین اجتماعی و خدمات آن
تأمین اجتماعی چیست؟
سازمان تأمین اجتماعی برای ایجاد رفاه و حمایت از حقوق کلیه کارکنان کارخانه ها،اداره ها وسازمان ها و محیط های کاری دیگر فعالیت خودرا آغاز نمودوباهدف رفاه همه مردم،ازجمله کارگران،کارمندان ومزدبگیران وحتی کارفرمایان درحال خدمت به مردم است وبا ایجادبیمه همگانی تعهداتی رادر قبال بیمه شدگان داراست.
وظیفه تامین اجتماعی
تأمین اجتماعی یک سیستم همگانی از بیمههای اجباری است. بیمه تأمین اجتماعی از بیمههای بازنشستگی، بیمههای دولتی درمانی، بیمههای بیکاری و بیمه حوادث و تصادفها تشکیل میشود.سازمان تأمین اجتماعی، یک سازمان بیمهگر اجتماعی عمومی غیردولتی است. این سازمان، وظیفه پوشش اجباری بیمه کارگران، حقوقبگیران و پوشش اختیاری صاحبان حرفه و مشاغل دولتی و آزاد را برعهده دارد. این سازمان اولین، قدیمیترین و بزرگترین سازمان تأمین اجتماعی و درمانی در ایران است که متعلق به بیمهشدگان است. در حال حاضر، طبق قانون بیمه تامین اجتماعی و بیمه نامه برای تمامی افراد شاغل، اجباری است. تامین اجتماعی از جمله حقوق شهروندی در کشورهای مختلف جهان به شمار می رود.می توان گفت که سازمان و بیمه تامین اجتماعی، مهم ترین رکن صنعت بیمه در کشور است. هر فردی در صنفهای مختلف که مشغول به کار است میتواند خود را بیمه کند و از خدمات بیمه بهرهمند شود و سازمان تامین اجتماعی یک سازمان بیمه گر اجتماعی است که وظیفه ارائه خدمات به افراد تحت پوشش خود را دارد.بیمه تامین اجتماعی به طور کلی، بیمهای است که تضمینکننده حقوق بیمه گزار است و مطابق قانون با ارائه مستمری بعد از بازنشستگی و همچنین خدمات درمانی از حقوق بیمه شده حمایت میکند. .کسانی که کد بیمه دارند و نام آنها در فهرست بیمه شرکت ها و سازمان ها و موسسات حقوقی رد می شود، صاحب دفترچه شده و از امتیازات مختلف آن بهره مند می شوند .
حق بیمه چیست؟
در سازمان تامین اجتماعی دو نوع بیمه که شامل بیمه اجباری و اختیاری است وجود دارد، بیمه اجباری شامل افراد کارفرما و کارگر و بیمه اختیاری که نام دیگر خویش فرما است مشمول افرادی است که بیمه اجباری نیستند و کارفرمایی ندارد، برای خود کار میکنند و خود را بیمه کرده اند. این افراد می توانند با پرداخت ۲۶ درصد از حقوق خود از مزایای این سازمان همچون دریافت حقوق بازنشستگی و دریافت حقوق قبل و بعد از فوت توسط بازماندگان و برخورداری از بیمه از کار افتادگی و.. بهره مند شوند.در هر سازمانی کارفرما به اجبار باید کارمندان و کارگران سازمان خود را در زمان فعالیتشان، بیمه کند. سازوکار بیمه تامین اجتماعی به این صورت است که در قبال استفاده از مزایای بیمه تامین اجتماعی، بیمهشده باید در زمانی که مشغول به کار است مبالغی را به عنوان حق بیمه به این سازمان پرداخت کند و همچنین مبلغی که کارفرما به منظور برخورداری کارگر از مزایای بیمه به سازمان تامین اجتماعی کشور پرداخت می نماید، حق بیمه تعریف میشود. حق بیمه تامین اجتماعی هر ساله توسط وزارت کار مشخص میشود.
انواع بیمه تأمین اجتماعی:
بیمه بیکاری:از دیگر انواع بیمه این سازمان بیمه بیکاری است که مربوط به زمانی است که فرد شغل ندارد و این بیمه زمانی اجرایی میشود که کارگر نزد سازمان تأمین اجتماعی سابقه بیمه داشته و به صورت غیرارادی بیکار شده باشد، اما اگر تخلفی کرده باشد و یا به دلیل محکومیت قضایی شغل خود را از دست دهد نمیتواند از این بیمه بهرهمند شود.از ۲۳ درصد حق بیمه ای که کارفرما پرداخت میکند، ۳ درصد آن برای بیمه بیکاری است. یک تفاوت بیمه اجباری و اختیاری در این است که بیمه بیکاری فقط به افرادی که دارای بیمه اجباری باشد تعلق میگیرد و در صورتی که فرد بیمه اختیاری داشته باشد نمیتواند ازبیمه بیکاری بهرهمند شود، زیرا این بیمه شدگان دارای کارفرما نیستند به همین دلیل غرامت دستمزد ایام بیکاری نیز بهرهمند نمیشوند.برای دریافت بیمه بیکاری باید به شرایطی مثل مشمول قانون کار و تامین اجتماعی بودن و تبعه خارجی نبودن و بازنشسته یا از کار افتاده نبودن توجه کنید. همچنین باید حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشید. و در کل برای دریافت بیمه بیکاری باید به صورت غیر ارادی بیکار شده باشید.
بیمه زنان خانهدار:این بیمه مناسب زنانی است که شاغل نبوده یا فاقد رابطه استخدامی و مزدبگیری با کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی هستند، بیمه زنان خانه دار مشمول بیمه صاحبان حرفهها و مشاغل آزاد میباشد. این بیمه شامل مزایایی مانند: بیمه بیکاری، مرخصی زایمان و… نمی باشد. حداکثر سن برای ثبت نام بیمه زنان خانه دار تامین اجتماعی ۵۰ سال و حداقل آن ۱۸ سال است.سازمان تامین اجتماعی سه مدل بیمه را برای زنان خانهدار در نظر گرفته است. نوع اول با حق بیمه ۱۲ درصد است و شامل بازنشستگی میشود. نوع دوم با حق بیمه ۱۴ درصدی شامل بازنشستگی و فوت و نوع سوم که گرانترین است با حق بیمه ۱۸ درصدی شامل بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی میشود.اگر زنان خانهدار با سازمان قرارداد ببندند پس از رسیدن به سن بازنشستگی میتوانند حقوق دریافت کنند. در صورتی که قبل از تشکیل قرار داد با بیمه زنان خانه دار سابقه بیمه داشته باشید، همه سوابق قبلی شما هنگام بازنشستگی محاسبه میشود.
بیمه تکمیلی: بیمه درمان تکمیلی یا بیمه تکمیلی درمان، بیمه ای است که هزینه های درمان را در خارج از سیستم تامین اجتماعی، جبران میکند. بیمه تکمیلی تامین اجتماعی فقط برای بازنشستگان و مستمری بگیران می باشد و در صورتی که درحال حاضر مستمری بگیر نمی باشید نمی توانید از بیمه تکمیلی استفاده کنید.بیمه تکمیلی پوششهای کاملی دارد که برای درمان انواع مختلف بیماری کاربرد دارد. اعضای خانواده بازنشستگان و مستمری بگیران فقط در صورت داشتن دفترچه درمان تامین اجتماعی میتوانند از خدمات بیمه درمان تکمیلی این سازمان استفاده کنند.بیمه شدگان اصلی و بازنشستگان و از کار افتادگان و افراد تحت تکفل مثل همسر و فرزندان و فرزندان پسر در صورت نداشتن شغل تا پایان ۲۲ سالگی، درصورت دانشجو بودن با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل تا سن ۲۵ سالگی و دانشجویان دکترا حداکثر تا سن ۲۶ سالگی میتوانند از مزایای بیمه تکمیلی استفاده کنند.همچنین در صورت فوت مستمری بگیران بازنشسته و ازکارافتاده بیمه تکمیلی درمان، تداوم پوشش بیمهای ذکر شده برای مستمری بگیران بازمانده آنان امکانپذیر است.
بازنشستگی با بیمه تامین اجتماعی:
زمانی که شما پس از گذشت معمولا ۲۰ تا ۳۰ سال دیگر توانایی کارکردن نداشته باشید، مطابق قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی، بازنشسته میشوید و بقیه سالهای عمر خود را حقوق بازنشستگی دریافت می کنید. سن افراد و سالهایی که مشغول به کار بودند عواملی هستند که در حقوق بازنشستگی تاثیر دارند.
بیمهشدگان به صورت عادی برای مردان رسیدن به سن ۶۰ سالگی و برای خانمها ۵۵ سالگی و به شرط داشتن حداقل۲۰ سال سنوات پرداخت حق بیمه میتوانند بازنشسته شوند. طبق قانون تامین اجتماعی کسانی که مشاغل طاقت فرسا دارند که فشار های روحی و جسمی زیادی به آنها وارد میشود، اگر ۲۰ سال متوالی حق بیمه پرداخت نمایند بدون شرط سنی میتوانند بازنشسته بشوند. در صورت فوت شخصی که دارای حق بیمه تامین اجتماعی بوده، حقوق بازنشستگی او به خانواده و افراد تحت تکفل او تعلق میگیرد.
مزایای بیمه تامین اجتماعی در یک نگاه:
اگر بخواهیم به طور مختصر به مطالب بیانشده نگاهی داشته باشیم باید بگوییم از مزایای بیمه تامین اجتماعی میتوان به حمایت از بیمهشده در مقابل خطرات ناشی از کار و نیز حقوق و مزایای بازنشستگی اشاره کرد. دیگر مزیت این بیمه حمایت از بیمهشده و خانواده وی با صدور دفترچه درمان است که باعث میشود امکانات پزشکی به سهولت در دسترس این افراد قرار گیرد و بتوانند با هزینههای کم نسبت به درمان و بازیابی سلامت خود اقدام کنند.
معایب بیمه تامین اجتماعی چیست؟
حق بیمهای که توسط بیمه گزار به حساب تامین اجتماعی واریز میشود غیر قابل استرداد است و نمیتوان برای بازخرید و دریافت وام اقدام کرد.
سرمایه گذاری بر روی حق بیمه بی معنی بوده و افراد بیمه گزار در این سازمان تنها از مزایای درمانی برخوردار خواهند شد.
پس از فوت فرد بیمه شده مبلغ تعیین شده توسط سازمان تامین اجتماعی در اختیار وراث قانونی و بازماندگان قرار میگیرد و این مسئله بر اساس انحصار وراثت انجام میشود.
مدت پرداخت حق بیمه طی ۳۰ سال میباشد.
مطالب مرتبط:
- آشنایی با بیمه اجتماعی کشاورزان و روستائیان
- ضرورت بازنگری قانون بیمه بیکاری و تبدیل آن به صندوق بیمه بیکاری
- دلیل عدم واریز بیمه بیکاری افراد چیست؟
- بیمه بیکاری چیست و به چه اشخاصی تعلق می گیرد؟
برچسب ها: بیمه ، بیمه بیکاری ، بیمه دولتی ، بیمه تامن اجتماعی ، بیمه زنان خانه دار ، بیمه بازنشستگی