شتابدهنده چیست؟و انواع آن
شتابدهنده چیست؟
شتابدهنده به سازمانی می گویند که با فراهم کردن خدمات حمایتی و کمک های مالی به استارت آپ ها کمک می کنند.خدماتی مثل آموزش منتورینگ و ارائه فضای کاری و ارائه منابع لازم برای زنجیره تأمین.این سازمان ها هم چنین فرصت های سرمایه گذاری دراستارت آپ های مستعد را برای سرمایه گذاران فراهم می کنند.
انواع شتابدهنده
شتابدهنده سه نوع اصلی دارد که هر کدام از مدل کسبوکاری خاصی بهره میگیرند و هر کدام بهنوبت خود از نوآوری حمایت میکنند. این سه نوع عبارتاند از:
برنامه نوآوری باز: در این نوع برنامه، شتابدهنده همه استارتاپهای زیرمجموعه خود را در محیط کاری کنار هم قرار میدهد و علاوه بر ارائه منابع مالی لازم، آموزش و امکانات جانبی مثل تغذیه را هم برای آنها فراهم میکند. این برنامه برای کسبوکارها مزیتهای بسیاری دارد؛ مثلاً حضور در مکانی که پر از ایدهپردازها و استارتاپهای شاخص است، فرصتی فوقالعاده برای تعامل و انتقال تجربه خواهد بود. سازمانهایی که چنین برنامهای ارائه میدهند، باید دقت ویژهای در ارزیابی و انتخاب استارتاپها داشته باشند و پتانسیل آنها را بهخوبی تشخیص دهند.
برنامه سازمان بیرونی: همانطور که از نام آن پیدا است، برنامه شتابدهنده بیرونی به جذب شتابدهنده شخص ثالث اشاره دارد. اصلیترین هدف در این برنامه، تأمین سرمایه لازم است و تنها استارتاپهایی از آن استفاده میکنند که تمام منابع لازم بهجز منابع مالی را بهمقدار کافی در اختیار دارند. البته در این برنامه هم ارائه خدمات آموزشی و گاهی فراهمکردن فضای کار ممکن است، اما بهصورت شخص ثالث. یعنی استارتاپ اگر نیاز باشد، فضای کاری را برای شتابدهنده فراهم میکند؛ درحالیکه در برنامه نوآوری باز، تمام کسبوکارهای زیر نظر شتابدهنده باید مرکز فعالیت خود را در ساختمان شتابدهنده قرار دهند.
ایستگاه نوآوری :در ایستگاه نوآوری، تیم بهطور اختصاصی روی تحقیقات بازار و یافتن ترندهای جدید کار میکند. نتایج کار این تیم در قالب گزارشی درباره بهترین فرصتهای سرمایهگذاری موجود، به مدیران سطح بالا انتقال پیدا میکند.
محور اصلی فعالیت و روش کار شتابدهنده
محور اصلی فعالیت شتابدهندهها بر پیداکردن بهترین فرصتهای موجود برای سرمایهگذاری استوار است.در ساختار هر شتابدهنده، معمولاً تعدادی متخصص در زمینههایی مثل مدیریت، کارآفرینی، اقتصاد و… حضور دارند و وظیفه ارزیابی شایستگی استارتاپهای مختلف و تعیین نیازهایشان بهعهده این تیم قرار دارد.شتابدهندهها ابتدا متقاضیان را از فیلترهای مختلفی میگذرانند و موارد دارای صلاحیت لازم را جدا میکنند. سپس به بررسی نیازهای هر کدام از آنها میپردازند؛ مثلاً ممکن است استارتاپ همهچیز داشته باشد، بهجز توان مالی برای اجاره دفتر یا ممکن است استارتاپ دیگری ایده بسیار خوب و همبنیادگذاران مستعد داشته باشد، اما همبنیادگذارانش کمتجربه باشند. هر استارتاپ درست مطابق با نیازش، خدمات حمایتی دریافت خواهد کرد.
وظایف و خدمات اصلی شتابدهنده چیست؟
بهطور کلی شتابدهنده وظیفه دارد کسبوکارهای نوپای منتخب خود را در بازه زمانی بین 3 تا 12 ماه (بسته به نوع کسبوکار و قوانین داخلی شتابدهنده) با انواع سرویسها حمایت کند. این حمایت در بیشتر موارد بهصورت تأمین منابع مالی است و گاهی بهشکلهای دیگری مثل فضای کار اشتراکی یا اختصاصی، دورههای آموزشی، مشاوره کسبوکار، خدمات رفاهی در محل کار و… به استارتاپها ارائه میشود. درواقع زمانی که استارتاپ از نظر شتابدهنده تأییدصلاحیت میشود، قراردادی حقوقی بین دوطرف شکل میگیرد که در آن شتابدهنده متعهد میشود درقبال ارائه امکانات لازم، نتایجی را که کارشناسان تعیین کردهاند از استارتاپ انتظار داشته باشد.
مطالب مرتبط:
برچسب ها: شتابدهنده ، شتاب دهنده مالی