- ارسال شده در ۱۴۰۰ آبان ۲۲ ساعت ۱۰:۲۹
- توسط کارشناس
- ۰ نظر
- در بازار سرمایه » بورس
بورس چیست؟ و انواع آن
تاریخچه پیدایش بورس درجهان
تاریخچه پیدایش واژه بورس در جهان به قرن پانزدهم میلادی باز می گردد. در آن زمان ، بازرگانان وکسبه شهری درشمال غربی بلژیک،در مقابل خانه فردی به نام واندربورس جمع می شدند وبه خرید و فروش کالاهای خود براساس حراج می پرداختند.از آن به بعد به مکان هایی که مردم درآنجا به حراج کالا مبادرت می کردند و به تدریج شکل توسعه یافته تر و مسقف به خود گرفت،بورس می گفتند.
بورس چیست؟
بورس یک نوع بازار است که درآن دارایی های مختلفی مورد معامله قرار می گیرند،هم چنین یک نهاد ساختار یافته است که به عنوان مهم ترین ارکان اساسی بازار سرمایه نیز شناخته می شود.
کاربرد بورس
مدیریت انتقال ریسک،شفافیت بازار،کشف قیمت،ایجاد بازار رقابتی و مهم تر ازهمه جمع آوری سرمایه و پس اندازهای اندک برای تأمین سرمایه فعالیت های اقتصادی از مهم ترین کاربردهای بورس محسوب می شوند.کاراصلی بورس اوراق بهادار این است که زمینه ای فراهم کند تا دوگروه سرمایه گذاران و سرمایه پذیران به طور قانونی در یک فعالیت اقتصادی شریک و علاوه برتأمین نیازهای یکدیگر،از منفعت و سود این فعالیت بهره مند شوند.
انواع بورس
همان طور که بازاری ممکن است دارایی های مالی،فیزیکی،غیرفیزیکی فروخته شود دربازار بورس هم دارایی های مختلف معامله می شوند.به همین دلیل بورس انواع مختلفی دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
بورس کالا:بازاری که درآن خرید و فروش کالاهای معین صورت می گیرد.به طور منظم و دائم فعال است،بورس کالا نام دارد.دربورس کالامواد به صورت خام و مواد اولیه مورد معامله قرار می گیرد.نام بورس کالا براساس همان کالایی که معامله می گردد قرار می دهند.
بورس ارز:بورس ارز همان طور که از نام آن معلوم است کار خرید و فروش پول های خارجی انجام می گیرد.
بورس اوراق بهادار:در بورس اوراق بهادار دارایی های مالی از قبیل سهام اوراق مشارکت مورد معامله قرار می گیرد.
بورس مسکن:کار خرید وفروش املاک و مستغلات انجام می گیرد.
بازار بورس انرژی:دراین بازارحامل های انرژی و اوراق بهادار برپایه این حامل ها معامله می شود.هدف های این بورس انرژی ایجاد شفافیت در بازار،کشف قیمت دقیق حامل های انرژی و رفع انحصار است.
شاخص بورس چیست؟
این شاخص همان چیزی است که همیشه در اخبار و رسانهها از آن به عنوان «شاخص بورس تهران» صحبت میشود. شاخص کل در بین افراد فعال در بازار بورس و سرمایه گذاری یکی از پرکاربردترین شاخصها به شمار میرود. این شاخص، بیانگر سطح عمومی قیمت و سود سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس است. به عبارت دیگر، تغییرات شاخص کل، بیانگر میانگین بازدهی سرمایه گذاران در بورس است. اجازه بدهید مثالی برایتان بزنیم. فرض کنید از سهام تمام شرکتهای بورسی هر کدام یک عدد سهم را میخرید. در این صورت، تغییرات شاخص کل بورس برابر با میزان بازدهی سهام شما خواهد بود.پس این شاخص، هم تغییرات قیمت سهام و هم سودهای سالیانهای که شرکتها به شما پرداخت میکنند را محاسبه میکند.
عرضه اولیه سهام چیست؟
به اولین روز عرضه سهام یک شرکت در بازار بورس اشاره میکند که در آن، درصد مشخصی از کل سهام شرکت برای نخستین بار در بازار بورس عرضه میشود.تجربه نشان داده که تقریبا همه عرضه های اولیه ای که در بورس انجام میشوند سودآور هستند. توجه داشته باشید که عرضه اولیه یک شرکت در بورس به این معنی نیست که آن شرکت، تازه کار خودش را شروع کرده است. بلکه به این معنی است که به تازگی اجازه خرید و فروش سهام آن در بورس صادر شده است. شرایط خرید و فروش سهام در عرضههای اولیه کمی با سهامهای عادی متفاوت است.
معامله گر بورس اوراق بهادار
معامله گر اوراق بهادار فردی است که با اطلاع از قوانین و مقررات مربوطه،کسب مهارت های ویژه و رعایت اصول اخلاقی به انجام معاملات اوراق بهادار می پردازد. معامله گر بورس اوراق بهادار از مشاغل حوزه خدمات گروه شغلی امور مالی و بازرگانی است.
کاربرد معامله گر بورس اوراق بهادار
بررسی ساز و کار مقرراتی معاملات اوراق بهادار،شناسایی سازوکار عملیاتی معاملات اوراق بهادار،شناسایی و به کارگیری مهارت ویژه شغلی،شناسایی مفاهیم انجام معاملات در سامانه معاملاتی می باشد و با مشاغل معامله گربورس های کالایی و سایر کارشناسان بازار سرمایه در حوزه معامله گری در ارتباط است.
تحلیل گر بورس اوراق بهادار
تحلیلگر بورس اوراق بهادار،شخصی است که با کسب دانش و مهارت های مقدماتی،توانایی استفاده از ابزارهای بنیادین و تکنیکال رادر تحلیل اولیه بازار اوراق بهاداردارد. تحليل گر بورس اوراق بهادار از مشاغل حوزه خدمات ،گروه شغلي امور مالي و بازرگاني است.
کاربرد تحلیلگر بورس اوراق بهادار
شناسايي مفاهيم و چارچوب تحليلگري ، تجزيه و تحليل مقدماتي اقتصاد كلان در بازار سرمايه ، تجزيه و تحليل بازار اوراق بهادار ، تجزيه و تحليل مقدماتي شركت ، تجزيه و تحليل صورت های مالي ، بررسي روش های ارزش گذاری اوراق بهادار، تشخيص زمان خريد و فروش اوراق بهادار مي باشد و با مشاغل تحليل گربنيادی و ساير كارشناسان بازار سرمايه در حوزه تحليلگري در ارتباط است.
EPSوDPSچیست؟
EPS یکی از پرکاربردترین مفاهیم بررسی در بین سرمایه گذاران تازه کار و حرفه ای است. هرجا که وضعیت سهام یک شرکت از طرف سرمایه گذاران و تحلیلگران بازار مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد به شکل مستقیم یا غیر مستقیم پای EPS نیز در میان است.در واقع EPS یکی از مهم ترین مفاهیمی است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت سهام شرکتها در بورس تاثیر می گذارد. زمانی که شما سرمایه گذاری در بورس را شروع می کنید همیشه به اشکال مختلف با این کلمه درگیر هستید.می توانیم بگوییم که EPS یک شرکت برابر است با میزان سودی که در آن شرکت به ازای هر یک عدد سهم شرکت بدست می آید.
DPS قسمتی از EPS است که بین سهامداران تقسیم می شود. درصد سود تقسیمی یا DPS در بین شرکتها متفاوت است. شرکتها سیاستهای متفاوتی درخصوص تقسیم سود دارند. برخی ترجیح میدهند بیشتر سود سهام را بین سهامداران تقسیم کنند.اما برخی دیگر درصد کمی از سود را تقسیم کرده و بخش عمده آن را به تأمین نقدینگی مورد نیاز برای انجام طرحهای توسعهای، اختصاص میدهند. حال اینکه چه مقدار از EPS به عنوان DPS بین سهامداران تقسیم شود، در مجمع شرکت تصمیم گیری می شود.
افزایش سرمایه چیست؟
افزایش سرمایه یکی از روش های تامین مالی شرکت هاست. شرکتها برای اینکه بتوانند فعالیت های خود را توسعه دهند و قدرت رقابت خود را حفظ و یا افزایش دهند اقدام به افزایش سرمایه می کنند. در برخی از مواقع نیز این کار به منظور اصلاح و بهبود ساختار مالی شرکت صورت می گیرد. این تامین منابع مالی جدید می تواند به شکل های مختلفی صورت پذیرد.هنگامی که یک شرکت در بورس اوراق بهادار بخواهد سرمایه خود را افزایش دهد باید تعدادی سهام جدید منتشر کند و به سهامداران بفروشد تا مبلغ مورد نیاز برای افزایش سرمایه را تأمین کند. تفاوت اصلی بین انواع روش های افزایش سرمایه، در محل تامین این منابع جدید است.
نقش بورس در اقتصاد
بازار بورس ازجمله بازارهای معاملاتی است که نقش به سزایی در رشد اقتصادی دارد. در واقع این بازار با جمعآوری پس اندازهای خرد و کلان بستری جهت کسب و کار و رونق اقتصادی فراهم مینماید، اما این مسئله تنها یک جنبه از موضوع را بررسی می کند.جنبه مهم دیگر مربوط به شرکت های تولیدی، خدماتی و… که با فروش سهام خود به سهامداران از طریق این بازار اقدام به جذب منابع مالی مورد نیاز خود می کنند، درواقع یکی از مهمترین و اولین نقش های این بستر معاملاتی تامین مالی شرکت ها ست.
برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاورین مرکز آمایش سلامت سرزمین کمک بگیرید.
مطالب مرتبط:
برچسب ها: بورس ، سرمایه گذاری ، سهام ، عرضه اولیه ، فرابورس ، بازار سرمایه ، مرکز آمایش سلامت سرزمین ، مشاوره کسب و کار در رشت ، عرضه سهام ، سهام دلاری ، سهام غیردلاری ، افزایش سرمایه