نکاتی که لازم است در نگارش طرح توجیهی رعایت شود؟
برای شروع هر پروژه ای لازم است مطالعاتی درباره علت و اهداف آن پروژه صورت بگیرد تا مشکلات پیش رو و چالشهایی که سر راه قرار دارد بررسی شود، به این مطالعات طرح توجیهی گفته میشود. بدون انجام این مطالعات موفقیت در پروژه به سختی حاصل میشود؛ بنابراین انجام این مطالعات قبل از شروع به کار ضروری است. استفاده از طرح توجیهی برای جلوگیری از خسارتهای مالی و اقتصادی وارده به شرکت ها را کاهش میدهد به همین دلیل بسیاری از شرکتها انجام این مطالعات را در دستور کار خود قرار دادهاند؛ به همین منظور فضایی را در شرکتها برای این کار در نظر گرفتهاند.
طرح توجیهی چیست؟
طرح توجیهی یا طرح امکان سنجی همان طور که مشخص است به معنای توجیه ،تشریح ،توضیح ، شرح دادن است.طرح توجیهی عبارت است از مجموعه مطالعات و محاسباتی که برای یک ایده انجام میشود تا در ابتدا آن ایده را شرح دهد و در مرحله بعد مشخص کند که آیا امکان انجام آن است یا خیر. هدف اصلی طرح توجیهی بررسی پروژهها برای مشخص کردن امکان اجرایی کردن آن پروژه با توجه به بودجه در اختیار و ملاحظات فنی و اقتصادی صورت میگیرد؛ در این مطالعه همهی آنچه که در پروژه، روند آن و شرکت مورد نظر دخیل هستند باید مورد مطالعه قرار گرفته تا نقاط قوت و ضعف آنها مشخص شود.
هدف از انجام طرح توجیهی چیست؟
به طور کلی هدف از این انجام آن قبل یا حین پیاده سازی پروژههای مختلف علاوه بر بررسی سرمایه گذاری، به منظور ارائه به مؤسسات مالی، اخذ مجوز ها در سازمانهای ذی ربط، امکان تلفیق شرکتها، به منظور دریافت وام و تسهیلات (از این جهت که پروژه پیش ور زیان ده است یا خیر که در صورت زیان ده بودن از تسهیلات برخوردار نخواهد بود) و معرفی طرح به سرمایه گذاران و شرکای جدید انجام میشود. در روند انجام طرح توجیهی باید مطالعات بازار، توجیه پذیری فنی، تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، تحلیل شرایط اقتصادی و اجتماعی شرکت را در رأس مطالعات خود قرار بدهند.
چه نکانی در طرح توجیهی باید رعایت شود؟
برای انجام این مطالعات باید مراحل آن با عوامل تولید، بازار و شرایط موجود در شرکت ارتباط برقرار کند تا بتواند متناسب با ماهیت پروژه تحلیلها را انجام دهد؛ به همین دلیل وارد کردن اطلاعات بازار و اطلاعات مورد نیاز درباره تأمین کنندگان و مواد اولیه در مطالعات در اهمیت بالایی برخوردار است. ذکر این نکته ضروری است که انجام مطالعات طرح توجیهی نباید به عنوان هدف یک مجموعه به آن نگاه کرد، بلکه به عنوان ابزاری کارآمد در راستای تحقق اهداف باید به کار گرفته شود. انجام یک طرح توجیهی صحیح با در نظر گرفتن تمامی جوانب، ابعاد و بخشها، اهداف و استراتژیهای شرکت، موقعیت فعلی و آینده شرکت و بررسی نقاط ضعف و قوت آن، کمک بزرگی در رشد و پیشرفت شرکتها دارد.
علت تدوین طرح توجیهی چیست؟
زمانی که یک ایده در ذهن قرار دارد خام است و قابلیت اجرا ندارد مگر تا زمانی که بررسی شود و از محکم بودن آن مطمئن شویم. پس طرح توجیهی را تهیه میکنیم تا افراد دیگر همانند بانک ها٬ سرمایه گذاران ٬ سازمان های نظارتی همانند محیط زیست و … را با ایده خود به شکل کامل آشنا کنیم.
طرح توجیهی چه کاربردی دارد؟
زمانی که برای دریافت وام به بانک مراجعه میکنید باید بتوانید از ایده خود دفاع کنید و موفق بودن آنرا اثبات نمایید. طرح توجیهی همان چیزی هست که یک کارشناس بانکی مطالعه می کند و در جریان ایده و اجرای شما قرار میگیرد. پس از آن اطلاعات مالی شما تایید شده و وام مورد نظرتان پرداخت می شود.
یک طرح توجیهی شامل چه بخش هایی است؟
یک طرح کامل شامل سه بخش اصلی بازا٬ فنی و مالی است. که در هر بخش اطلاعات پروژه به شکل بروز جمع آوری٬ محاسبه و نوشته میشود. به شکل دقیق تر :
بخش بازار: محصول را از نظر شرایط حاکم بر بازار بررسی می کند و نشان میدهد که آمار تولید محصول در کشور تا چند سال اخیر چقدر بوده و پیش بینی میزان ظرفیت بازار را انجام می دهد.
بخش فنی: روش تولید محصول٬ ماشین آلات مورد نیاز٬ فضای سوله مورد نیاز٬ تعداد پرسنل مورد نیاز و … در این بخش نوشته خواهد شد.
بخش مالی: سرمایه در گردش مورد نیاز٬ هزینه خرید ماشین آلات٬ حقوق ها و دستمزد های پرسنل و دیگر اسناد مالی در این قسمت بررسی و محاسبه خواهد شد .
طرح توجیهی برای چه موضوعاتی نگارش می شود؟
یک طرح با موضوعات کلی صنعتی – پتروشیمی – کشاورزی و گردشگری نوشته میشود
صنعتی: تولیدی مواد غذایی – تولید فولاد – تولید لوازم آرایشی – تولید روغن موتور و …
پتروشیمی: احداث پالایشگاه – بهره برداری از منابع نفت و گاز و …
کشاورزی: احداث گلخانه – پرورش ماهی و آبزیان – پرورش مزرعه و …
گردشگری: راه اندازی رستوران و کافه – راه اندازی مجتمع تفریحی و گردشگری بین راهی – ایجاد محلی برای گردشگری همانند تلکابین نمک آبرود و …
قالب گزارش طرح توجیهی چگونه است؟
زمانی که به اطلاعات مورد نظر دست پیدا کردید، لازم است آنها را به شکل گزارشی خوشخوان و قابل فهم درآوریدگزارش طرح توجیهی باید حداقل شامل بخشهای زیر باشد:
خلاصه اجرایی: نکات اساسی و خلاصهی کلی از دادههایی ارائه کنید که بعدا آنها را شرح خواهید داد. مهمترین جزئیات را پوشش دهید، زیرا بسیاری از افراد تنها همین بخش را مطالعه خواهند کرد.
مشخص کردن ایده: در این بخش به ذکر جزئیات دربارهی محصول، خدمات، شرکت، اَپ، یا هر چیزی میپردازید که مشغول بررسی آن هستید. عوامل متمایزکننده و ارزشهای منحصربهفرد، همچنین ذکر هر مانع موجود مانند محصولات دارای نام و کارکرد مشابه، به این بخش تعلق دارد.
تحلیل بازار: تمام اطلاعات دست اول و پیشین که در اختیار دارید در این بخش نمایان میشوند؛ از تحلیل رقبا تا رفتار خریداران و بخش بندی بازار. وجود بازاری قوی برای دستیابی شما به موفقیت حیاتی است، بنابراین در بسیاری از گزارشها به تفصیل به این بخش پرداخته میشود.
سود آوری و هزینه های عملکردی: اگر میتوانید زمان احتمالی کسب سود را مشخص کنید، آن را در این بخش ذکر کنید. شما همچنین باید جزئیات هزینههای روزبهروز عملکردهای کسبوکارتان و موارد مورد انتظار در بازهی زمانی کوتاه، متوسط و طولانی را در این بخش شرح دهید.
نتیجه گیری و توصیه ها: در نهایت باید به این پرسش پاسخ بدهید که آیا این طرح توجیهپذیر است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش بزرگ تمام دادهها را در نظر بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاورین مرکز آمایش سلامت سرزمین کمک بگیرید.
مطالب مرتبط:
برچسب ها: استارت آپ ، اشتغال ، طرح توجیهی ، طرح تجاری ، کارآفرین ، کسب و کار ، بیمه بیکاری ، رشت ، استخدام ، طرح کسب و کار ، امکان سنجی طرح ها ، کاریابی کارآفرین ، مرکز آمایش سلامت سرزمین ، مشاوره کسب و کار در رشت ، مرکز مشاوره کسب و کار در گیلان ، مشاوره رایگان ، اشتغال زایی ، اشتغال خانگی ، کار گیلان ، فرصت شغلی ، کاریابی رشت استان گیلان ، کاریابی ، کاریابی رشت ، پیشخوان اداره کار ، رشت گیلان ، کار ، جویای کار ، استخدام رشت ، مشاوره شغلی ، کارفرما ، تنظیم دادخواست ، دفاعیه ، پیشکار ، کارگر ، طرح بازاریابی ، مطالعات امکان سنجی طرح ها