کارشناس آموزش چه وظایفی بر عهده دارد؟
در دنیای پیچیده امروزه متناسب با تغییرات زیادی که اتفاق می افتد، کارکنان سازمان ها و شرکت ها باید دانش و مهارت های لازم را آموزش ببینند و به روز باشند. زیرا در این صورت است که سازمان ها می توانند به خوبی در جهت رسیدن به اهدافشان حرکت کنند. آموزش کارکنان آنها را با تغییرات و محیط پویای سازمان منطبق می کند. افراد ماهرتر و آموزش دیده تر در افزایش کارآیی و بهره وری سازمانی نقش مهم تر و موثرتری دارند. در حال حاضر آموزش اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است. وقتی صحبت از آموزش میشود بسیاری آن را مهمترین رکن در تربیت نیرو در جوامع مختلف میدانند. یکی از مشاغلی که در حال حاضر اهمیت زیادی در بهبود روند آموزشی دارد، کارشناس یا مدیر آموزش است.
کار کارشناس آموزش چیست؟
کار کارشناس آموزش ، تشخیص و تعریف نیازهای آموزشی و محتویات دوره های آموزشی سازمان است. در شرکت های کوچک معمولا برای بخش آموزش یک پست وجود داشته و کارشناس و مدیر آموزش در واقع یک نفر هستند اما در شرکت های بزرگ که پست های کارشناس آموزش و مدیر آموزش به طور جداگانه تعریف شده اند، کارشناس آموزش زیر نظر مدیر آموزش کار می کند و تصمیمات او معمولاً نیاز به تأیید مدیر آموزش دارد. در این شرکت ها امکان ارتقاء کارشناس آموزش به مدیر آموزش پیش بینی شده است.
کار مدیر آموزش چیست؟
مدیر یا کارشناس آموزش رابطه نزدیکی با سایر بخش ها و مدیران ارشد دارد تا بتواند به خوبی به شناسایی و تطبیق اولویت های آموزشی با اهداف شرکت بپردازد.مدیر آموزش به طراحی ، هدایت و هماهنگ کردن برنامه های آموزشی جهت افزایش دانش و مهارت کارکنان می پردازد. او تلاش می کند برنامه های آموزشی متناسب با اهداف شرکت باشد. همچنین بر کار کارکنان بخش آموزش و روند اجرای برنامه های آموزشی نظارت دارد.
وظایف بخش آموزش چیست؟
ارزیابی نیازهای آموزشی کارکنان :کارشناس یا مدیر آموزش با بررسی بخش های مختلف سازمان و مشورت با مدیران آنها، نیازهای آموزشی شان را شناسایی می کنند تا برای رفع آنها برنامه ریزی کنند. به عنوان مثال شرکتی نرم افزار جدیدی برای انبارهای خود خریداری کرده است. بخش آموزش با دانستن این موضوع و کسب اطلاعات لازم، نیازهای آموزشی مدیران و کارکنان بخش انبار در خصوص نحوه استفاده از این نرم افزار را شناسایی می کند.
تعیین بودجه آموزشی و تعیین دوره های آموزشی متناسب با آنها : کارشناس یا مدیر آموزش با هماهنگی مدیران ارشد بودجه لازم برای این دوره های آموزشی را محاسبه و برای اجرای دوره ها برنامه ریزی می کند.
تعیین محتوای آموزشی، روش آموزشی، زمان، مکان و مدرسین دوره ها
برنامه ریزی و نظارت بر برگزاری صحیح و به موقع دوره های آموزشی
ارزیابی دوره های آموزشی و انجام تغییرات لازم در صورت نیاز :در هنگام برگزاری دوره های آموزشی به کمک ابزارهای مناسب از جمله نظر سنجی، مسئول آموزش بررسی می کند که دوره مورد نظر از کیفیت خوبی برخوردار است و پاسخگوی نیازهای آموزشی تعیین شده می باشد یا نه.
برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاورین مرکز آمایش سلامت سرزمین کمک بگیرید.
مطالب مرتبط:
- آموزش کارکنان چه اهمیتی دارد؟
- کارشناس امور مالیاتی چه وظایفی بر عهده دارد؟
- کارشناس بیمه چه مهارت هایی باید داشته باشد؟
برچسب ها: اشتغال ، کارآفرین ، کسب و کار ، بیمه بیکاری ، رشت ، استخدام ، کاریابی کارآفرین ، مرکز آمایش سلامت سرزمین ، مشاوره کسب و کار در رشت ، مرکز مشاوره کسب و کار در گیلان ، آموزش آنلاین ، آموزشگاه کارآفرین در رشت ، مشاوره رایگان ، اشتغال زایی ، اشتغال خانگی ، کار گیلان ، کاریابی رشت استان گیلان ، کاریابی ، کاریابی رشت ، پیشخوان اداره کار ، باشگاه کارآفرین ، رشت گیلان ، کار ، جویای کار ، استخدام رشت ، اخلاق حرفه ای ، مشاوره شغلی ، کارفرما ، کارفرمایان ، تنظیم دادخواست ، دفاعیه ، پیشکار ، کارگر ، آموزش کارکنان ، کاریابی الکترونیک ، کارمند ، کارشناس آموزش