کاربردهای طرح توجیهی
طرح توجیهی یک طرح جامع به منظور راه اندازی یک بیزینس از صفر تا صد می باشد که تمامی جزئیات شامل ، هزینه ها ، سود ، زمان ، تجهیزات لازم ، شرایط و مراحل اجرا در آن آورده شده است. این طرح کاربرد زیادی برای دریافت وام بانکی و شروع کسب و کاری هدفمند دارد.
طرح توجیهی چیست؟
از اساسی ترین کارهایی که باید پیش از شروع یک کسب و کار انجام داد ، بررسی تمامی ابعاد فنی، مالی ، اقتصادی و بازار است تا راه حل های مناسب پروژه شناسایی و ارزیابی شود؛ این اقدام که با نیت صرفه جویی در وقت و هزینه ها انجام می شود ، طرح توجیهی نام دارد ، گاهی با نام بیزینس پلن نیز شناخته می شود ، البته بیزینس پلن اگرچه نزدیکی زیادی با طرح توجیهی دارد ، اما از نظر ساختاری کمی متفاوت تر است. طرح توجیهی میزان موفقیت پروژه، مدیریت هزینه ها و مقدار چرخش سرمایه را به جز برای شما مشخص می نماید . تدوین طرح توجیهی از حیث ارائه شواهد فنی چون مقرون به صرفه بودن، پایداری کسب و کار و ضرورت انجام پروژه اهمیت بسیار بالایی دارد و گزارش نهایی به مدیران و صاحبان کسب و کارها این امکان را می دهد تا با تسلط کافی بر ابعاد مختلف کار، تصمیمات حیاتی در خصوص سرمایه گذاری و بودجه بندی را اتخاذ کنند. همچنین طرح توجیهی در جذب سرمایه برای راه اندازی کسب و کار و توجیه ضرورت آن، نقش کلیدی را ایفا می کند.
ویژگی های طرح توجیهی خوب
یک طرح توجیهی خوب همچون نقشه راه عمل کرده و از آزمون و خطاهای مکرر در شروع راه اندازی کسب کار جلوگیری می نماید و با ارائه چشم اندازی جامع از هرگونه هدر رفتن سرمایه و انرژی پیش گیری می کند؛ در واقع نقش طرح توجیهی در شروع یک پروژه کاری، ممانعت از غافلگیری و رخداد های پیش بینی نشده در فرآیند پی ریزی کار بوده و با افزایش هر چه بیشتر تسلط مدیران و سرمایه گذاران، درصد موفقیت کسب و کار را افزایش می دهد. این طرح در قالب گزارشی مفصل با رعایت کلیه اصول نوشتاری به تجزیه و تحلیل مالی، مطالعه بازار و توجیه پذیری فنی کسب و کار می پردازد و ایده اصلی پروژه را توجیه می نماید. بخش های کلی یک گزارش طرح توجیهی متشکل از مقدمه، شاخص ها/ محدودیت ها، روش گردآوری اطلاعات، بررسی گزینه های جایگزین، ارزیابی، نتیجه گیری و توصیه ها می باشد که مرتبط با نوع بیزینس مورد نظر می تواند تغییر نماید.
اجزای اصلی طرح توجیهی
تحلیل مالی و اقتصادی: تجزیه و تحلیل مالی کسب و کار جهت تعیین نرخ سود و ریسک مالی پروژه صورت می پذیرد. در این مرحله با هدف به دست آوردن شاخصه های اقتصادی، کلیه هزینه های پروژه از قبیل میزان هزینه سرمایه گذاری، هزینه تولید، درآمد سالیانه، میزان سود و ضرر و ترازنامه پیش بینی می شود. همچنین مطلوبیت اقتصادی طرح می بایست با دو روش تحلیل اقتصادی (از دید منفعت اجتماعی) و تحلیل مالی ( از دیدگاه سرمایه گذار) صورت پذیرد. در مجموع در راه اندازی هر گونه کسب کار، هدف رسیدن به سود بالا و موفقیت مالی با ثبات است و چنین امری تنها با مطالعه دقیق ابعاد مالی پروژه و پیش بینی کلیه مخارج پیش از شروع کار میسر می شود.
انجام مطالعات بازار: مطالعه بازار با هدف تحلیل دقیق نیاز مصرف کننده و تقاضای موجود در بازار صورت می پذیرد. علاوه بر این موارد دیگری چون تحلیل رقیبان هم صنف و میزان واردات و صادرات محصول مورد نظر از مهمترین موارد مورد بررسی در این حوزه است. آینده نگری بازار و پیش بینی نیاز مصرف کننده از اصلی ترین بخش های مورد تحلیل در بازار است که به روش های مختلفی چون تحلیل مصرف سرانه، ضریب مصرف، تداوم روند پیشین، روند متغیر و روش مارکو صورت می پذیرد و چشم اندازی قابل اتکا را در اختیار مدیران و سرمایه گذاران کسب و کار قرار می دهد. ارائه گزارش قابل استناد در بخش مطالعه بازار، مستلزم دسترسی به آمار معتبر در این خصوص است.
طرح توجیه فنی: توجیه پذیری فنی به معنای آنالیز ابعاد مختلف چون ساختار اجرایی، محل اجرای طرح، ظرفیت، ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز پروژه، نیروی کار، تدارکات، دانش فنی مورد نیاز کسب و کار می باشد. در واقع تحلیل ابعاد فوق منجر به برآورد هزینه های ثابت سرمایه گذاری شده و به سبب ارائه اطلاعات دقیق در خصوص بالا و پایین بودن هزینه ها، همچون داده مالی عمل کرده و می تواند سرمایه گذار را در خصوص علت بالا بودن یا کم بودن هزینه ها توجیه سازد. علاوه بر این پیش بینی کلیه موارد فوق در طرح توجیهی، به سرمایه گذاران نشان می دهد که نیاز های بلند مدت کسب و کار تا چه حد برای مدیران اهمیت داشته است.
برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاورین مرکز آمایش سلامت سرزمین کمک بگیرید.
مطالب مرتبط:
- تفاوت طرح توجیهی و طرح تجاری
- طرح توجیهی چیست؟
- نحوه نگارش طرح توجیهی
- تفاوت طرح توجیهی و طرح تجاری
- چگونه طرح توجیهی بنویسیم؟
برچسب ها: اشتغال ، طرح توجیهی ، طرح کسب و کار ، امکان سنجی طرح ها ، بیزینس پلن ، مرکز آمایش سلامت سرزمین ، مشاوره کسب و کار در رشت ، مرکز مشاوره کسب و کار در گیلان