چگونه طرح توجیهی بنویسیم؟
بیزینس پلن یا طرح کسب وکار اگر به صورت حرفهای برای کسب و کار کوچک شما نوشته شده باشد ، میتواند یکی از مهمترین اسناد دستیابی به موفقیت باشد. متاسفانه، بسیاری از صاحبان کسب و کارهای کوچک این فرایند را دشوار و گیج کننده مییابند. نوشتن یک طرح کسب و کار برای موفقیت هر کسب و کاری ضروری است. یک طرح کسب و کار مسیر حرکت را مشخص مینماید، شما را در مسیر درست نگه میدارد و معمولا برای کسب و کارهایی که به دنبال کمک یا دریافت وام کسب و کار هستند یک الزام است.
نکات مهم برای نوشتن طرح کسب و کار
تحقیقات خودرا انجام دهید: هر آنچه را که میتوانید در مورد کسب و کارتان بیابید را جستجو نمایید.
مهمترین چیز قبل از شروع یک کسب و کار جدید آن است که بینش و تجربه خوبی در زمینه فعالیت اقتصادی که قصد ورود به آن دارید کسب نمایید.باید تا قبل از کامل کردن طرح کسب و کار خود، تصمیماتی در مورد کسب و کار خود اتخاذ نمایید از جمله ساختار،استراتژی بازاریابی و تأمین مالی. با داشتن اطلاعات درست امکان پیشبینی و تحلیل دقیقتری برای شما فراهم خواهد شد.
تعیین طول مدت طرح: طرح خود را خلاصه و مختصر بنویسید. همیشه به خاطر داشته باشید که طرح کسب و کار شما باید توسط صاحبان مشاغل پرمشغله خوانده شده و مورد بازبینی قرار گیرد و طرح کسب و کار طولانی میتوانند برای این افراد خستهکننده باشند. امروزه طول متوسط بیشتر طرحهای کسب و کار کمتر از آن چیزی است که پیشتر بود.شما احتمالا میتوانید همه آنچه نیاز دارید را در 40 تا 60 صفحه مطلب منتقل نمایید، به علاوه 5 صفحه ضمیمه برای پیشبینیهای ماهیانه،رزومه های مدیریتی و دیگر جزئیات. اگر طرحی دارید که بیش از 70 صفحه است، احتمالا خیلی خوب آن را خلاصه نکردهاید.
مشخص نمایید که این طرح کسب و کار برای چه کسی است: آیا طرح شما بیش از یک هدف دارد؟ آیا این طرح به صورت داخلی مورد استفاده قرار خواهد گرفت یا طرف ثالثی در آن دخیل خواهد بود؟ تصمیمگیری در خصوص هدف طرح میتواند کمک نماید تا پاسخهایتان را مشخص نمایید. اگر طرفهای ثالثی دخیل هستند، آنها به چه چیزی علاقهمند هستند؟ هرچند نباید تصور کرد که آنها تنها به بخش مالی کسب و کار شما علاقهمند هستند. آنها دنبال کل پکیج هستند.
مدل کسب و کار کنواس خود را بکشید:مدل کنواس یک مفهوم در خصوص توصیف یک کسب و کار به شیوهای کلی و فشرده میباشد.این کار به شما این امکان را میدهد تا طرح کلی و پایه کسب و کارتان را نمایش دهید. همه حوزههای کلیدی کسب و کار را میتوان در قالب یک نمودار با یادداشتهای کوتاه شرح داد.مدل کسب و کار کنواس از 9 قسمت مدل کسب و کار تشکیل میشود که شامل شرکای کلیدی، فعالیتهای کلیدی، منابع کلیدی،ارزش پیشنهادی،روابط مشتریان، کانالها، بخشهای مشتری، ساختار هزینه، و جریانهای عایدی میباشند.
با ارقام خود آشنا باشید: این یک بازی اعداد است. برای یک فعالیت اقتصادی جدید، خیلی سهل است که ارقام شما را بیشازحد برآورد نماید. کسب و کارهای موجود میتوانند آمار و ارقامی واقعی را در طرح شما شامل شوند، اما اگر کسب و کار شما تازه در حال شروع باشد و دارید از آمار و ارقامی مورد انتظار برای گردش مالی و تامین هزینهها استفاده مینمایید، نیاز خواهید داشت که به طور واضح نشان دهید که اینها آمار و ارقام مورد انتظار یا برآورد هستند. جنبه مالی یک طرح کسب و کار پیچیدهترین جنبه آن به نظر میرسد، اما خوب است که از یک متخصص مدیریت مالی کمک گرفته شود تا در این مرحله به شما کمک نماید تا این اطمینان ایجاد شود که دارید با آمار و ارقامی واقعی کار مینمایید.
درپایان خلاصه نویسی نمائید: تا جایی که میتوانید از کلمات کمتری استفاده نمایید. شما میخواهید منظور را برسانید اما نمیخواهید واقعیتهای مهم را نادیده بگیرید. همچنین این فرصتی است برای نشان دادن خودتان است. اما در این کار افراط ننمایید. شما میخواهید بانکها، سرمایهگذاران، شرکا و عمدهفروشهای آتی بتوانند خیلی سریع طرح شما را مطالعه کنند، آن را واقعی بیابند، و از خواندن آن انگیزه پیدا کنند.
مرور نمایید: از دیگران بخواهید طرح توجیهی شما را بازبینی کنند. از دوستان و خانواده خود نخواهید تا طرحتان را بررسی کنند! دنبال افرادی بگردید که افرادی پیشرو یا متخصص در این حوزه هستند، و نیز افرادی که به عنوان مشاور شناختهشدهاند. با آنها تماس بگیرید و طرح توجهیتان را در اختیار آنها قرار دهید. با کمک مشاوران شما میتوانید توصیههای مفیدی به دست آورید و اصلاحات یا تغییراتی در طرحتان ایجاد نمایید. آنها یک منبع کمک بزرگ هستند زیرا تجربه و دانش آنها میتواند مانع از اشتباه شما شود. این کار ریسک را به حداقل میرساند و شانس موفقیت شما را به حداکثر میرساند.
برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاورین مرکز آمایش سلامت سرزمین کمک بگیرید.
مطالب مرتبط:
- طرح توجیهی چیست؟
- امکان سنجی طرح ها
- طرح کسب و کار چیست؟
- نحوه نگارش طرح توجیهی
- طرح تجاری کسب و کار چیست؟
- تفاوت طرح توجیهی و طرح تجاری
برچسب ها: اشتغال ، مشاوره کسب و کار ، طرح توجیهی ، طرح کسب و کار ، امکان سنجی طرح ها ، بیزینس پلن ، مرکز آمایش سلامت سرزمین ، مشاوره کسب و کار در رشت ، مرکز مشاوره کسب و کار در گیلان