مراکز رشد چیست؟چه خدماتی ارائه می دهند؟
انکوباتور یا مرکز رشد یکی از ابزارهای رشد اقتصادی است که به منظور حمایت از کارآفرینان تحصیل کرده تأسیس می شود و با ارائه امکانات و تسهیلات عمومی،زمینه پاگرفتن شرکت های جدید را فراهم می کند.امروزه مراکز رشد به عنوان یکی از ابزارهای پذیرفته شده برای تبدیل خلاقیت ها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابل ارائه به بازار و توسعه کارآفرینی محسوب می شود.
مراکز رشد چیست؟
مرکز رشد، مرکزی است تحت مدیریت متخصصین حرفهای که با ارائه خدمات حمایتی از ایجاد و توسعه حرفه های جدید توسط کارآفرینانی که در قالب واحدهای نوپای فعال در زمینه های مختلف فناوری متشکل شدهاند و اهداف اقتصادی مبتنی بر دانش و فن دارند، پشتیبانی میکند. مراکز رشد فناوری با هدف جمع نمودن تواناییهای پژوهشی و اطلاعاتی دانشگاهها، صنایع و شرکتهای دولتی و خصوصی به منظور تجاری کردن نتایج تحقیقاتی، طراحی و تأسیس شدهاند. این مراکز با تلفیق توانایی پژوهشگران، کارآفرینان و صاحبان صنایع به توسعه سریع فناوری کمک میکنند. این توسعه با همکاری اساتید، صاحب نظران علمی، متخصصین و پژوهشگران داخلی و خارجی و بهره گیری از اطلاعات و تجربیات دیگر کشورها و مراکز تحقیقاتی انجام میپذیرد.اهداف مختلفی برای ایجاد مراکز رشد وجود دارد؛ پارهای از آنها با هدف حمایت از فناوری علمی به منظور رشد و توسعه منطقه ایجاد میگردند و پارهای دیگر با هدف رشد اقتصادی و انتقال، جذب و بومی کردن فناوری تشکیل شدهاند. در کشورهای در حال توسعه مأموریت اصلی مراکز رشد عمدتاً در زمینه نوسازی صنایع موجود برای توسعه اقتصادی منطقهای ، ملی و نیز کاهش شکاف فناوری با کشورهای صنعتی برای افزایش توان صادرات و رقابت در بازارهای بین المللی است. در حالی که در کشورهای صنعتی مأموریت اصلی، بیشتر بر نوآوری محصول در راستای افزایش توان رقابت بین المللی متمرکز میگردد.براساس تعریف فوق، میتوان دریافت که مرکز رشد یک سازمان حمایتی است. این مرکز از کارآفرینانی که به دنبال راهاندازی کسب و کارهای جدید و فناورانه هستند، حمایت مینماید تا بتوانند ضمن راهاندای کسب و کار جدید و مبتنی بر دانش، در جامعه شغل ایجاد نموده و با ارائه کالاها و خدمات تخصصی و فناورانه خود، هم سطح فناوری در جامعه را اتقاء داده و هم بتوانند از این رهگذر منافع مادی خود را نیز تأمین نمایند. بنابراین نوپا بودن کسب و کار، جدید، تخصصی و فناورانه بودن موضوع آن کسب وکار و قابلیت تجاری شدن محصولات (کالا/خدمات) آن واحد نوپا، سه شاخص مهم برای عضویت در مراکز رشد هستند.
اهداف مراکز رشد
اهداف عمده انکوباتورها را میتوان چنین دستهبندی نمود:
کمک به جذب بیشتر کارآموزان و فارغ التحصیلان دانشگاهی در بازارکار و ایجاد شغل.
ایجاد واحدهای صنایع کوچک و متوسط فنی و تخصصی که بتوانند در بازار کار رقابت پذیر باشند.
نوسازی، انتقال فناوری و استفاده از اکتشافات علمی جدید.
افزایش بازدهی نیروی کار بالقوه و استفاده بهینه از این سرمایه عظیم ملی.
در کنار این اهداف، انکوباتورها اهداف دیگری را نیز دنبال میکنند، رشد اقتصادی منطقه، تنوع اقتصاد و سرمایه گذاران ، کمک به زنان، مهاجران یا اقلیتها.
مزایای پذیرش و استقرار در مرکز رشد
بهرهمندی از مجاورت با متخصصین حرفهای
تسهیل در فرآیند تجاریسازی فناوری
بهرهمندی از خدمات مرکز رشد
بهرهمندی از مزایای قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان
مراکز رشد چه خدماتی ارائه می دهند؟
مراکز رشد، خدمات متعددی را به شرکتهای پذیرفته شده ارائه میدهند. این خدمات را میتوان بدین ترتیب برشمرد:
خدمات عمومی و دفتری: تلفن، نمابر، اینترنت، اتاق مذاکره و کنفرانس، دفتر کار مجازی، منشی و کارهای دفتری، منشی مجازی، رایانه، دبیرخانه، نظافت و...
خدمات اداری و اجرایی: وامها و تسهیلات دولتی، شبکه، کمکهای مالیاتی، اجاره بها و...
خدمات تجهیزاتی و تسهیلاتی: فضای اداری، پارکینگ، تجهیزات اداری و دفتری، منابع آزمایشگاهی، تجهیزات کارگاهی و...
خدمات فنی وتخصصی: مشاوره مالی و بازاریابی،مشاوره حقوقی و مدیریتی،دورههای آموزشی، دسترسی به منابع مالی و...
انواع مراکز رشد
مرکز رشد صنعتی: این مراکز رشد را اغلب نهادهای دولتی یا مراکز غیرانتفاعی به منظور حمایت از کارفرمایان تأسیس میکنند.
مرکز رشد دانشگاهی: این انکوباتورها به منظور تسهیل استفاده تجاری از دانش فنی و حقوق مالکیت معنوی تأسیس میشوند و امکان استفاده از امکانات دانشگاهی مانند آزمایشگاه، کارگاه وکتابخانه را فراهم میکنند. این انکوباتورها همچنین امکان استفاده از نظرات و مشاوره تخصصی اعضای هیئت علمی دانشگاه را نیز فراهم میآورند.
مرکز رشد مجازی: این انکوباتورها معمولاً دارای فضای فیزیکی خاصی نیستند و امکاناتی غیر از فضای اداری را ارائه میدهند.
مرکز رشد بین المللی: بهطور معمول این طبقه از انکوباتورها دارای مجموعه کاملی از سرویسهای پشتیبانی برای پیشرفت فعالیتهای تجاری هستند و تمرکز آنها بیشتر بر روی صادرات است. این انکوباتورها با دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی، سرمایهگذاران داخلی و بینالمللی در ارتباطند. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این گروه، ایجاد شبکه ای از انکوباتورها در محدوده مربوط به خود است.
برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاورین مرکز آمایش سلامت سرزمین کمک بگیرید.
مطالب مرتبط:
- استارت آپ ؛ از ایده تا کسب و کار
- استارت آپ و مراحل راه اندازی آن
- شتابدهنده چیست؟و انواع آن
- شتابدهنده ها چه وظایفی بر عهده دارند؟
- چگونه رشد کسب و کارها را سرعت ببخشیم؟
- تفاوت مراکز رشد با شتابدهنده ها
برچسب ها: استارت آپ ، کسب و کار ، سرمایه گذاری ، شتابدهنده ، شتابدهنده دکترکاربین ، تیم سازی استارتاپ ، راه اندازی استارتاپ ، کسب و کار نوپا ، مرکز آمایش سلامت سرزمین ، استارتاپ رشت ، مشاوره کسب و کار در رشت ، مرکز مشاوره در رشت ، رشد کسب و کار ، مرکز مشاوره کسب و کار در گیلان ، استارت آپ موفق ، مراکز رشد ، مرکز خدمات